SIPA: Evidentirano 27 prijava povezanih sa izbornim procesom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SIPA: Evidentirano 27 prijava povezanih sa izbornim procesom

Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu zaprimili su i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom, saopšteno je iz Tužilaštva.

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislavgrada i drugih mjesta.

Tužioci, koji su sa službenicima Sipe dežurali u regionalnim centrima u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli na dan izbora, zaprimili su prijave građana ili institucija koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća krivična djela, kao i različite događaje i incidente u vezi sa izbornim procesom.

– Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju osoba sa invaliditetom i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacionim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim – istakli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon zaprimanja prijava, preduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje kako bi se osigurao neometan izborni proces, napominje se u saopštenju.

Naknadno provjerom utvrdiće se postojanje elemenata krivičnih djela i odrediti dalje postupanje tužilaštava, policijskih agencija ili CIK-a BiH.

RTRS.

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar