Singapur zabranjuje reklame za kriptovalute i promociju u javnosti tvrdeći da je to visoko rizična investicija - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Singapur zabranjuje reklame za kriptovalute i promociju u javnosti tvrdeći da je to visoko rizična investicija

Monetarna uprava Singapura (MAS) objavila je nove smjernice koje regulišu digitalne tokene plaćanja (DPT), opšte poznate kao kriptovalute, čime u suštini zabranjuju njihovo oglašavanje.

Suverena ostrvska grad-država navodno smatra da je virtuelni novac veoma rizična investicija ili instrument za trgovanje.

Nijedan provajder usluga, kompanija, agencija ili veliki posrednici koji se bave kriptovalutama ne smeju da oglašavaju svoje usluge u Singapuru. Pružaoci usluga ne bi trebalo da promovišu svoje ponude ili usluge lokalnom stanovništvu. Smernice se trenutno primenjuju na kompanije kao što su banke i platne institucije koje rade sa kriptovalutama, ali će uskoro biti primenljive na svakoga ko prenosi kriptovalute i nudi usluge kripto-novčanika.

Smernice u suštini zabranjuju reklame o kriptovalutama u javnom prevozu, na veb lokacijama, društvenim medijima, elektronskim i štampanim medijima. Promotivni baneri ili pop-up oglasi koji upućuju na digitalne tokene na veb lokacijama trećih strana, pa čak i na platformama društvenih medija, nisu dozvoljeni.

Zanimljivo je da su čak i bankomati zabranjeni u promotivne svrhe. Singapur takođe zabranjuje uticajnim osobama na društvenim mrežama da promovišu usluge kriptovaluta lokalnoj javnosti.

Sa takvim ograničenjima, provajderi usluga kriptovaluta sada imaju samo svoje korporativne veb stranice, mobilne aplikacije ili zvanične naloge društvenih medija na kojima mogu slobodno da promovišu svoje usluge. Ako ovo ne bude dovoljno restriktivno, očekuje se da će se obim zabrane proširiti na Zakon o platnim uslugama. Za sada, kako javlja Neowin, samo oni koji kupuju ili prodaju kriptovalute, kao i olakšavaju razmenu tokena za digitalno plaćanje, spadaju u delokrug zakona. U bliskoj budućnosti, čak i berze kriptovaluta moraće da se pridržavaju novog zakona.

Potpuno je jasno da administracija Singapura vidi kriptovalutu kao veoma rizično ulaganje ili monetarni instrument. Regulator je ranije i više puta upozoravao na trgovinu kriptovalutama, upozoravajući lokalno stanovništvo na „oštre spekulativne promene“ u procenama vrednosti kriptovaluta.

Benchmark.

Danas objavljeno

GTA V sada prodat u više od 165 miliona primjeraka

Vanja A

Apple će morati da pređe na USB C, što ne mora da bude loša stvar

Vanja A

Mediatek predstavio jeftini gejmerski čipset – Helio G99

Vanja A

Ostavite komentar