Sindrom "uspavane ljepotice": Tinejdžerka spava po 13 dana, roditelji ne mogu da je probude pa je u snu vode u toalet i hrane - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sindrom “uspavane ljepotice”: Tinejdžerka spava po 13 dana, roditelji ne mogu da je probude pa je u snu vode u toalet i hrane

Čudan i redak sindrom “uspavane lepotice” još uvek je neizlečiv, međutim, lekari i porodice nastoje da olakšaju život onima koji od njega boluju.

Devojka (17) iz Indonezije, koja povremeno spava i po nekoliko dana mogla bi da se poistoveti sa crtanom junakonjom Uspavanom lepoticom, po kojoj nosi nadimak, prenosi “Oditi sentral”.

Eća je prvi put dospela u medije 2017. godine kada su novine prenele vest da je spavala 13 dana odjednom. Od tada je doživela dve zabrinjavajuće epizode, kada je spavala dan i po, međutim, prošle nedelje stanje se pogoršalo i spavala je bez prestanka više od nedelju dana.

Roditelji su je odveli u bolnicu, ali analize su pokazale da je sa njom sve u redu. Tinejdžerka se probudila nakon ukupno devet dana dna, a lekari tvrde da je još uvek slaba. Niko zapravo ne zna šta je uzrokuje Ećine probleme, ali simptomi sugerišu da pati od hepersomnije, izuzetno retkog neurološkog stanja zbog kojeg oboleli tokom dana osećaju preteranu pospanost i spavaju duže od proseka.

U snu jede i mokri
Hipersomnija se javlja u nekoliko oblika i ima mnogo uzroka, od neuroloških oštećenja, do genetike i fizičkih i emocionalnih trauma.

Ećin otac Mulijadi za indonežanske medije je rekao da je nekoliko puta pokušavao da probudi svoju ćerku, ali bezuspešno. Ali, najbizarnije od svega jeste to što devojka navodno žvače i guta hranu u snu kada je porodica hrani, a postane nemirna kada treba da ide u toalet. Mulijadi kaže da Eća mokri kada je odvedu u kupatilo i stave na ve-ce šolju.

Tzv. sindrom “uspavane lepotice” trenutno je neizlečiv, ali roditelji ove tinejdžerke nadaju se da se njeni simptomi mogu barem olakšati kako bi uživala u koliko-toliko normalnom životu.

Iako je Ećino stanje iscrpljujuće, poprilično je bezazleno u poređenju sa stanjem američke tinejdžerke Šarik Tovar koja ponekad spava i po dva meseca bez prestanka.

Blic.

Danas objavljeno

Dječak pogodio sa pola terena i uzeo 20.000$ (VIDEO)

Vanja A

Zbog vitiliga izgleda unikatno: Winnie Harlow još jednom oduševila svojim izgledom

Vanja A

Navala smrdibuba: Riješite se buba koje jurišaju u kuću

Vanja A

Ostavite komentar