15. Aprila 2021.

Sindrom “uspavane ljepotice”: Tinejdžerka spava po 13 dana, roditelji ne mogu da je probude pa je u snu vode u toalet i hrane

Big Portal

Devojka (17) iz Indonezije, koja povremeno spava i po nekoliko dana mogla bi da se poistoveti sa crtanom junakonjom Uspavanom lepoticom, po kojoj nosi nadimak, prenosi “Oditi sentral”.

Eća je prvi put dospela u medije 2017. godine kada su novine prenele vest da je spavala 13 dana odjednom. Od tada je doživela dve zabrinjavajuće epizode, kada je spavala dan i po, međutim, prošle nedelje stanje se pogoršalo i spavala je bez prestanka više od nedelju dana.

Roditelji su je odveli u bolnicu, ali analize su pokazale da je sa njom sve u redu. Tinejdžerka se probudila nakon ukupno devet dana dna, a lekari tvrde da je još uvek slaba. Niko zapravo ne zna šta je uzrokuje Ećine probleme, ali simptomi sugerišu da pati od hepersomnije, izuzetno retkog neurološkog stanja zbog kojeg oboleli tokom dana osećaju preteranu pospanost i spavaju duže od proseka.

U snu jede i mokri
Hipersomnija se javlja u nekoliko oblika i ima mnogo uzroka, od neuroloških oštećenja, do genetike i fizičkih i emocionalnih trauma.

Ećin otac Mulijadi za indonežanske medije je rekao da je nekoliko puta pokušavao da probudi svoju ćerku, ali bezuspešno. Ali, najbizarnije od svega jeste to što devojka navodno žvače i guta hranu u snu kada je porodica hrani, a postane nemirna kada treba da ide u toalet. Mulijadi kaže da Eća mokri kada je odvedu u kupatilo i stave na ve-ce šolju.

Tzv. sindrom “uspavane lepotice” trenutno je neizlečiv, ali roditelji ove tinejdžerke nadaju se da se njeni simptomi mogu barem olakšati kako bi uživala u koliko-toliko normalnom životu.

Iako je Ećino stanje iscrpljujuće, poprilično je bezazleno u poređenju sa stanjem američke tinejdžerke Šarik Tovar koja ponekad spava i po dva meseca bez prestanka.

Blic.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare