11. Decembra 2019.

Sindikati traže zabranu rada nedjeljom

Big Portal

Trgovci odlučni. Rad nedjeljom u RS treba što prije zabraniti. Podršku ovakvoj inicijativi dali su i građani, što se može vidjeti po sprovedenoj anketi Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

„1.476 njih je glasalo da se treba zabraniti rad nedjeljom u potpunosti, a to je 94,31 %. 56 ljudi ili 3,58% njih se izjasnilo da rad nedjeljom treba ograničiti na prvu smjenu. 2,11% ili 33 osobe su rekle da treba dozvoliti rad bez ograničenja“ – pojašnjava predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović.

Inicijativu da se ograniči ili u potpunosti zabrani rad nedjeljom uputiće Savezu opština i gradova koji bi trebalo da donesu konačnu odluku. Za sada, to su učinili Višegrad i Mrkonjić Grad. Osim što očekuju da će se na njihovu praksu ugledali i ostale lokalne zajednice, u sindikatu se nadaju da će zeleno svjetlo dati i poslodavci.

Međutim, rad nedjeljom nije jedini problem sa kojim se suočavaju radnici. Žale se na teške uslove rada, niske plate, neplaćanje noćnog i prekovremenog rada, te nedostatak kvalifikovane radne snage.

„Svakog dana je sve teže naći bilo kakvog radnika a pogotovo kvalifikovanog radnika za rad u trgovini. Mnogo toga je lošeg, mnogo toga se ne može riješiti po pitanju rada u trgovinama.

Pekara, kuvara, mesara nema uopšte, sve su to priučeni ljudi. Kriva je ovakva situacija i zato što se širi opšte nezadovoljstvo radnika u trgovini“- ističe član Republičkog odbora STUD-a RS Đuro Amidžić.

Iz sindikata poručuju da su ogorčeni i činjenicom da nedavnim talasom povećanja plata nisu bili obuhvaćeni upravo radnici zaposleni u ovoj oblasti. Podaci kojima raspolažu govore da 60% zaposlenih u trgovini ima platu do 700KM, što pokriva tek 37% potrošačke korpe.

Zbog sve navedenog, u narednom periodu intenzivnije će se zalagati za rješavanje nagomilanih problema.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare