3. Aprila 2022.

Sindikat najavio: Štrajk upozorenja radnika u UIO BiH

Big Portal

Uslovi su hitno usvajanje Budžeta institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine, izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO, usvajanje potrebnih odluka od Savjeta ministara da bi svi zaposleni u UIO imali ista prava, te ulazak u postupak donošenja kolektivnog ugovora.

Odluka o pokretanju štrajka donesena je nakon što su iscrpljene sve zakonom propisane mogućnosti i nakon što Savjet ministara nije našao razumijevanje da se pokuša popraviti izuzetno loš položaj zaposlenih u UIO, navodi se u saopštenju Uprave.

“Кap koja je prelila čašu”, kako navode, jeste najnovija najava da će se plate povećati na entitetskom nivou za dodatnih 10 odsto, a sve na račun porasta prihoda od indirektnih poreza.

Zaposleni u UIO nemaju ništa protiv povećanja plata i na nižim nivoima vlasti, ali više ne žele da nijemo trpe, kako kažu, “maćehinski” odnos svih u BiH prema zaposlenima u UIO.

Izjavu o zahtjevima zaposlenih u UIO sutra će u 12.00 časova dati predsjednik Sindikata zaposlenih Ana Mrnjavac ispred zgrade Regionalnog centra UIO u Sarajevu.

Štrajk će se provoditi svaki dan od 12.00 do 14.00 časova.

Кako je ranije najavljeno, štrajk će biti na radnim mjestima organizacionih jedinica UIO – graničnim prelazima, carinskim ispostavama, sjedištima regionalnih centara Sarajevo, Banjaluka, Mostar i Tuzla, kao i u Glavnoj kancelariji u Banjaluci. U navedenom periodu, kako su naveli, neće biti zatvorene granice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare