Sindikat energetike: Ko proda ERS prodao je i Republiku Srpsku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sindikat energetike: Ko proda ERS prodao je i Republiku Srpsku

Sindikat energetike Republike Srpske upozorava da je prodaja “Elektroprivrede RS” u suštini prodaja Republike Srpske.

Onaj ko proda “Elektroprivredu RS” taj je prodao i Republiku Srpsku, riječi su Slobodana Ostojića, predsjednika Sindikata energetike Republika Srpske.

– To sam nedavno rekao i direktoru ERS i na velikom Saboru Konfederacije sindikata RS, a iza mene stoji oko 12.000 radnika – kaže Ostojić sa Srpskainfo.

On objašnjava da se zaposleni u ERS pribojavaju sudbine zbog najavljenog razdvajanja distributnivnih i proizvodnih preduzeća koji sada posluju kao zavisna preduzeća ERS.

– Nama to izgleda kao tiha privatizacija iako nas uvjeravaju da to nije tako. Ako se na tržište snabdjevača uvedu privatne kompanije, desiće se ono što se desilo u Makedoniji, Sloveniji i Rumuniji – javnim snabdjevačima ostala su domaćinstva, a velike potrošače električne energije preuzele su privatni igrači – ističe Ostojić.

Kaže da je sastanak svih sindikalnih predstavnika zavisnih preduzeća održan sa upravom ERS krajem prošle sedmice, i to na zahtjev sindikata.

– Htjeli smo da dobijemo informacije o svim planovima rukovodstva, uključujući i probleme s viškom radnika. Rečeno nam je da neće biti otpuštanja već da će se to raditi prirodnim odlivom. Takođe, postoji zabrana zapošljavanja izuzev u posebnim uslovima, kada su u pitanju inženjeri i druga deficitarna zanimanja. Mi smo tražili da se takva zapošljavanja dešavaju samo uz pismeno odobrenje generalnog direktora – navodi Ostojić.

ERS je obavijestila da su na sastanku sa predstavnicima sindikata razmijenjene informacije o aktivnostima koje se provode u cilju prevazilaženja posljedica osmomjesečnog havarijskog stanja u Hidroelektrani Dubrovnik.

– Učesnici sastanka usaglasili su da i rukovodstvo i radnici svih preduzeća koja posluju u sastavu holdinga moraju dati svoj doprinos i uključiti se u provođenju mjera štednje i stabilizacije postojećeg stanja. Sindikalni predstavnici informisani su i o trenutnom stanju investicionih aktivnosti u MH ERS, a dogovoreno je i aktivnije praćenje procesa reorganizacije operatora distributivnog sistema između radnih grupa, konsultanata i zaposlenih radnika – navode u ERS.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

U Požarevcu preminula trudnica pozitivna na virus korona

M.

Brisel predlaže Americi: Šest mjeseci zamrznuti carine

M.

Zaplenjeno 260 kilograma marihuane na granici Crne Gore i BiH

M.

Ostavite komentar