Sindikalci od ministra zdravlja traže da kazni ustanove koje krše kolektivni ugovor - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sindikalci od ministra zdravlja traže da kazni ustanove koje krše kolektivni ugovor

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva u Srpskoj više puta je mijenjan i dopunjavan, ali pojedine njegove odredbe su i dalje nedorečene i neprecizne.

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva u Srpskoj više puta je mijenjan i dopunjavan, ali pojedine njegove odredbe su i dalje nedorečene i neprecizne.

Zato imamo ovaj koji nije u potpunosti primjenjiv u javnim zdravstvenim ustanovama, zbog čega je nelogično to što su njegovi potpisnici produžili rok važenja pomenutog ugovora, saopštili su iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Podsjećaju da su 4. jula ministar zdravlja i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS zaključili sporazum o produženju roka važenja PKU do 2. septembra 2020.

–Naš Izvršni odbor je razmatrao ovo pitanje i članovi su jednoglasni u ocjeni da su ovakve radnje ministra zdravlja i pomenutog sindikata u potpunosti neprihvatljive – kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS Željko Šukalo.

Naglašava da su potpunim neprimjenjivanjem odredbi o uvećanju osnovne plate radnika i odredbe koja je u vezi sa isplatom naknade troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka sa posla radnika, grupo narušena prava radnika u ovoj oblasti.

–Zbog toga su radnici prinuđeni da zaštitu svojih prava traže kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnih sudova u RS. Zbog svega navedenog tražimo da ministar zdravlja preduzme sve zakonom dozvoljene mjere radi potpune primjene PKU, uključujući i izricanje određenih mjera poslodavcima koji krše njegove odredbe, te da u što kraćem vremenskom periodu, shodno odredbama Zakona o radu, pokrene pregovore sa reprezentativnim sindikatima u ovoj oblasti radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora – poručuje Šukalo.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar