Simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka

Cink je mineral koji ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Jača imunitet, utiče na rast kose i noktiju, ali i na zdravlje kože. Ima važnu ulogu u sintezi DNK i u zarastanju oštećenih tkiva, a takođe ima veliki uticaj na čula ukusa i mirisa.

Cink se može konzumirati kroz određene namirnice ili u obliku suplemenata, a nalazi se i u mnogim preparatima za obnavljanje kože.

Ali, kako prepoznati da vašem telu nedostaje cink? Kako piše „Healthline“, postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na nedostatak ovog važnog minerala.

To su: neobjašnjivi gubitak težine, rane koje nikako ne zarastaju, nedostatak energije i hronični umor, problemi sa čulom mirisa i ukusa, dijareja, gubitak apetita i otvorene rane na koži.

Svaki od ovih simptoma znak je za uzbunu jer osim nedostatka cinka može da ukaže na mnoga druga ozbiljna zdravstvena stanja koja je potrebno lečiti. Kao pomoć postavljanju odgovarajuće dijagnoze meri se nivo cinka u krvi, a lečenje se sastoji u uzimanju suplemenata cinka.

Faktori rizika

Ako ste trudni i imate manjak cinka, vaša beba možda neće imati ono što joj je potrebno za pravilan razvoj. Stručnjaci upozoravaju kako kod planiranja trudnoće upravo nedostatak cinka predstavlja jedan od glavnih problema. To je zato što manjak cinka može dovesti do impotencije kod muškaraca.

Osobe sa najvećim rizikom od nedostatka cinka jesu odojčad i starije odrasle osobe. Trudnicama je takođe potrebno više cinka nego inače jer je cink u njihovom telu potreban za pravilan razvoj deteta.

Pod velikim su rizikom i osobe zavisne od alkohola, a istraživanja pokazuju da je razlog tome taj što alkohol u telu otežava apsorpciju cinka, prenosi Index.hr.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Dodajte samo jedan sastojak u jaja i primijetićete kako vam se tijelo menja: Magično topi salo

Zeljka

Poslije nekoliko kašika lakše ćete disati, a šlajm u plućima biće razbijen

Vanja A

Narandža liječi i podmlađuje

Vanja A

Ostavite komentar