14. Novembra 2021.

Sika impresioniste Kajbota na aukciji u Njujorku kupljena za 53 miliona evra

Big Portal

Sliku je kupio muzej Geti iz Los Anđelesa.

Kolekcija Koks, po imenu teksaškog industrijalca Eda Koksa koji je umro 2020. godine, imala je i tri dela Vinsenta Van Goga koji su prodati zajedno za više od 150 miliona dolara. Jedna od Van Gogovih slika „Drvene kolibe među maslinjacima i čempresima“ prodata je za 71,3 miliona dolara i time postala jedno od najskupljih dela tog slikara.

Delo Pola Sezana prodato je za 55,3 miliona dolara.

Ukupno 23 umetničkih dela je bilo u kolekciji Koks koja prate celu istoriju impresionista. Među njima su bile i slike Kloda Monea, Edgara Degaa, Pjer-Ogist Renoara, Bert Morizo, a ukupno je dostignuta cena od 332 miliona dolara na ovoj aukciji održanoj u Rokfeler centru na Menhetnu.

Ubrzo pošto je prodata slika Kajbota (1848-1894) muzej Geti iz Los Anđelesa pozdravio je što je nabavio to „remek delo urbanog modernog realizma iz 19. veka… koje se smatra jednom od najvažnijih slika francuskog impresioniste u privatnim kolekcijama“.

Ulje na platnu dimenzija 116 sa 81 centimetar predstavlja čoveka u tamnom odelu vidjenog od pozadi na prozoru kako gleda ženu u daljini i ulicu i zgrade Pariza.

Prethodna rekordna dobijena cena za Kajbota bila je 22 miliona dolara za sliku prodatu u aukcijskoj kući Kristi u Londonu 2019.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare