Sika impresioniste Kajbota na aukciji u Njujorku kupljena za 53 miliona evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Sika impresioniste Kajbota na aukciji u Njujorku kupljena za 53 miliona evra

Slika francuskog impresioniste Gistava Kajbota “Mladić na prozoru” kupljena je za 53 miliona dolara na aukciji kolekcije impresionista kuće Kristi u Njujorku.

Sliku je kupio muzej Geti iz Los Anđelesa.

Kolekcija Koks, po imenu teksaškog industrijalca Eda Koksa koji je umro 2020. godine, imala je i tri dela Vinsenta Van Goga koji su prodati zajedno za više od 150 miliona dolara. Jedna od Van Gogovih slika „Drvene kolibe među maslinjacima i čempresima“ prodata je za 71,3 miliona dolara i time postala jedno od najskupljih dela tog slikara.

Delo Pola Sezana prodato je za 55,3 miliona dolara.

Ukupno 23 umetničkih dela je bilo u kolekciji Koks koja prate celu istoriju impresionista. Među njima su bile i slike Kloda Monea, Edgara Degaa, Pjer-Ogist Renoara, Bert Morizo, a ukupno je dostignuta cena od 332 miliona dolara na ovoj aukciji održanoj u Rokfeler centru na Menhetnu.

Ubrzo pošto je prodata slika Kajbota (1848-1894) muzej Geti iz Los Anđelesa pozdravio je što je nabavio to „remek delo urbanog modernog realizma iz 19. veka… koje se smatra jednom od najvažnijih slika francuskog impresioniste u privatnim kolekcijama“.

Ulje na platnu dimenzija 116 sa 81 centimetar predstavlja čoveka u tamnom odelu vidjenog od pozadi na prozoru kako gleda ženu u daljini i ulicu i zgrade Pariza.

Prethodna rekordna dobijena cena za Kajbota bila je 22 miliona dolara za sliku prodatu u aukcijskoj kući Kristi u Londonu 2019.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Legendarni Ozi Ozborn završio novi album uz vrhunske goste

Vanja A

Neočekivana razlika: 15 slavnih osoba koje nikada nismo vidjeli u profilu

Vanja A

Glumica iz „Urgentnog centra“ Meri Mara se udavila u reci

Vanja A

Ostavite komentar