13. Septembra 2019.

Sijevaju varnice između sindikata i poslodavaca

Big Portal

U Domu sindikata u Banjaluci danas je održan sastanak oko provođenja aktivnosti za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u realnom sektoru. Na sastanku se nisu pojavili predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske što je naljutilo predstavnike Saveza sindikata, koji su poručili da većina udruženjaa poslodavaca nije registrovana i da nemaju osnov da pregovaraju.

Umjesto dogovora i potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora, na relaciji Savez sindikata – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske sijevaju varnice i pljušte optužbe. Iz Sindikata je poručeno da od deset udruženja poslodavaca koja djeluju u okviru Unije samo 3 su uredno registrovana u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite.

Iz Unije udruženja poslodavaca negiraju optužbe. U Savezu sindikata kažu da pregovori sa neregistrovanim udruženjima nemaju nikakav smisao. Najavljuju i krivične prijave.

Poslodavci odgovaraju da Savez sindikata ima problem sa onim što njima stavlja na teret. Donošenje posebnog kolektivnog ugovora za realni sektor i do sada je bilo neizvjesno. Nakon najnovijeg zaoštravanja odnosa sindikata i predstavnika poslovne zajednice, čini se da su socijalni partneri više nego ikad udaljeni od postizanja bilo kakvog dogovora.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare