Sijarto: Podržaćemo naftni embargo ako se izuzmu naftovodi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sijarto: Podržaćemo naftni embargo ako se izuzmu naftovodi

Naftni embargo prema Rusiji mogli bismo podržati samo u slučaju da se iz sankcija potpuno izuzmu naftovodi, odnosno da se embargo odnosi na snabdevanje naftom morskim putem, rekao je u video obraćanju na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da ako Brisel misli ozbiljno, samo bi usvajanje ovakvog predloga bilo realno i dodao da će ovaj stav zastupati na daljim razgovorima ove nedelje.

Objašnjavajući stav Mađarske nakon razgovora Viktora Orbana sa Ursulom Fon der Lajen u Budimpešti i telefonskog razgovora mađarskog premijera sa francuskim predsednikom, Sijarto je ponovio da je sadašnji predlog Evropske komisije o naftnim sakcijama Rusiji atomska bomba za mađarsku privredu i da bi njegovim usvajanjem gorivo na pumpama poskupelo za 55-60 procenata.

To bi dovelo do drastičnog poskupljenja mnogih proizvoda što mađarski građani ne bi mogli da plate, kaže mađarski ministar.

Potvrdio je da je bilo više razgovora briselskih eksperata sa stručnjacima mađarske Vlade, ali je konstatovano da za sada ne postoji rešenje koje je predložio Brisel koje bi neutralisalo negativne efekte eventualnog embarga na rusku naftu po privredu Mađarske.

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar