5. Aprila 2022.

Sijarto otvara Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Big Portal

Sajam će proglasiti otvorenim Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske koja je ovogodišnja zemlja partner sajma, saopštili su organizatori.

Osim Sijarta, o značaju sajma za Mostar i BiH govoriće direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Otvaranju Sajma prisustvovaće srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Srbije Ana Brnabić.

Na Međunarodnom sajmu privrede Mostar, koji je najvažniji privredni događaj u BiH i jedan je od najznačajnijih na ovim prostorima, očekuju se brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Na sajmu, koji raspolaže sa 30.000 metara kvadratnih izložbenog prostora /10.000 spoljašnjeg i 20.000 unutrašnjeg/ svoje potencijale predstavće 750-800 izlagača iz BiH, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Poljske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Kine, Turske, Izraela, Njemačke.

Sa mostarskog sajma naglašavaju da ove godine, kada je riječ o kolektivnim nastupima, izdvajaju Komorski investicijski forum zapadnog Balkana i Spoljnotrgovinske komore BiH, forum jadransko-jonskih privrednih komora i Privredne komore FBiH, koji će se predstaviti institucijama i firmama iz zemalja članica.

Među konferencijskim programima izdvajaju se Poslovni forum na kojem su predviđeni b2b susreti privrednika u organizaciji Mađarske, konferenciju o turizmu u organizaciji Privredne komore FBiH, Vlade Hercegovačko-nertvanskog kantona, grada Mostara i Komore ?adransko-jonskog regiona.

Tu je i konferencija o temi solarnih elektrana pod nazivom Budućnost na sunce u organizaciji firme “Komtrejd distribušn”, te konferencija telekom industrije, digitalizacija i inovacije u organizaciji mobilnog operatera “Eronet”, na kojoj se očekuje i Mate Rimac.

Sajam i ove godine ima podsajamsku manifestaciju Sajam turizma u okviru kojeg će biti upriličeno stručno ocjenjivanje vinskih uzoraka, te projekat Intereg IPA CBC Adrijatik kannioning projekt, gdje će biti predstavljeni turistički potencijali Hercegovine kroz virtualne šetnje, virtualno bicikliranje, te panoramske letove balonom iznad Mostara.

Na 23. Međunarodnom sajmu privrede izvoznu ponudu predstaviće 18 kompanija iz Srbije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare