Sijarto: EU da shvati da bez Zapadni Balkana neće biti bezbednosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sijarto: EU da shvati da bez Zapadni Balkana neće biti bezbednosti

Brisel i svaki glavni grad u zapadnoj Evropi trebalo bi da shvate da će uskoro biti teško govoriti o bezbednosti u Evropi bez integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, objavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto povodom samita EU-Zapadni Balkan.

Sijarto je na svom Fejsbuk profilu naveo da su odluke Evropskog saveta koje su donete izazvale razočaranje u nekoliko zemalja koje teže da se pridruže EU.

On je dodao da je Mađarska, kao sused zemalja Zapadnog Balkana, “potpuno svesna važnosti stabilnosti tog regiona” i da bi bilo “dobro da se to razume i u zapadnoj Evropi”.

Sijarto je naveo da je imao telefonske razgovore sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, kao i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik je, po Sijartovim rečima, osvrćući se na političke podele u BiH, ocenio da “postoji jedno pitanje oko kojeg su svi došli do konsenzusa, a to je važnost evropskih integracija”.

“Bilo bi dobro kada bi EU pomogla” onima u Bosni i Hercegovini da “učvrste taj konsenzus”, naveo je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine.

On je takođe, izrazio žaljenje što Gruziji nije dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

“Mislimo da je ta zemlja sprovela sve mere potrebne za kandidaturu. Gruzija i njeni lideri su posvećeni pridruživanju i ne možemo da razumemo zašto je doneta tako obeshrabrujuća odluka”, napisao je Sijarto na Fejsbuku i dodao da će otići u Gruziju da “potvrdi podršku integraciji gruzijskih prijatelja u EU”.

Danas objavljeno

Švajcarska “okrenula leđa” Rusima: Hitno se oglasilo ministarstvo

M.

Rusija i Turska postigle dogovor o plaćanju gasa u rubljama

M.

Mladima još po 100 KM u prvoj polovini septembra

M.

Ostavite komentar