Signali koje pas daje prije nego što vas napadne i ujede - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Signali koje pas daje prije nego što vas napadne i ujede

Svjedoci smo slučajeva ugriza pasa, kako vlasničkih tako i napuštenih pasa sa ulice. Razlozi za agresivno ponašanje pasa su različiti, ali prije svega, treba obratiti pažnju na to kako se mi ponašamo prema tom psu, odnosno, moramo videti koliko smo dobro informisani o tome kako psi pokazuju znakove koji prethode agresiji.

Stručnjaci iz regiona su analizirali ovu tematiku i rekli su svoje mišljenje u vezi sa ovim. Akcenat se stavlja na dobro prepoznavanje pokazatelja da je psu nelagodno!

Prvi pokazatelj koji pas ispoljava, jeste pokušaj odlaska od izvora stresa. Spustiće uši uz glavu i otići. Ako mu kojim slučajem ne dopuste da ode, on će priljubiti tijelo uz pod i podviti rep. Biće potpuno ukočen i gledaće u jednom pravcu. Ali ukoliko smo toliko uporni, da zanemarimo sve ove znakove, pas će da počne da reži.

Režanje pokazuje to, da je čovjek sve ostalo zanemario i zato nije dobro kažnjavati psa kada reži, već se treba pomjeriti od njega. Škljocanje zuba je još jedan pokazatelj koji prethodi ujedu, ujedno i posljednji znak upozorenja.

Nakon toga slijedi ujed psa.

Naravno, uvijek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu veoma brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci upozoravaju da kažnjavanje režanja neposredno dovodi do preskakanja svih ostalih signala upozorenja, pa tako dolazi do agresije.

(stil.kurir.rs)

Danas objavljeno

U Madridu otvorena soba za plakanje! (VIDEO)

Vanja A

Glumica se zaljubila tokom karantina, uslijedila je filmska priča

Vanja A

Navijačica zbog čijih pirsinga na grudima su svi odlijepili

Vanja A

Ostavite komentar