Signali da pod hitno morate da mijenjate način ishrane - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Signali da pod hitno morate da mijenjate način ishrane

Problemi sa kožom koji se pojavljuju “niotkuda” su siguran znak da nešto ne radite kako treba. Evo kako vam telo poručuje da morate više da vodite računa o ishrani.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje su od presudne važnosti ako želite da budete zdravi i da živite dugo. Ali, ono što jedemo utiče i na našu kožu, i to značajno. Evo šta kažu nutricionisti i dermatolozi, kako vam koža poručuje da morate nešto da menjate u navikama.

“Ono što unosimo u organizam, kao i skriveni zdravstveni problemi mogu se uočiti na različite načine”, kaže nutricionistkinja Elina Danford za britanski “Miror”.

“Sve je povezano, a jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za svoju kožu je zdrava, izbalasnirana ishrana, zasnovana na svežem voću i povrću.”

Sa ovim se slaže i dermatolog dr Niki Voting: “Koža je najveći organ našeg tela, nema sumnje da će se sve što nije u redu u organizmu odraziti i na kožu.”

Evo na šta treba da obratite pažnju:

Beskrvne, svikaste usne i duboke bore oko usana

Uzrok: Pušenje

“Postoji toliko razloga zbog kojih bi trebalo da prestanete da pušite. Ne samo zbog oštećenja koja to izaziva u svim tkivima i organima, i povišenog rizika od raka, nego i zbog sasvim očiglednog propadanja kože”, kaže dr Voting.

Nikotin izaziva sužavanje krvnih sudova, što ometa cirkulaciju krvi, koža ne dobija dovoljno kiseonika i nutrijenata koji su joj neophodni i počinje da propada. Bore oko usta postaju izraženije zbog specifičnog položaja tokom uvlačenja dima.

Akne

Uzroci: Infekcije, zapaljenski procesi u telu, loš način ishrane

“Akne su zapaljensko stanje”, objašnjava ona, i dodaje da smirivanje zapaljenskog procesa u organizmu obično popravlja stanje.

“Omega-3 masne kiseline imaju snažno protivupalno dejstvo, tako da su masna riba, maslinovo ulje i avokado namirnice koje su odlične za kožu. Prirodni lek protiv upala je i đumbir”, kaže Danfordova.

Trebalo bi, naravno, da izbegavate prerađenu hranu kao i da vodite računa da ne preterujete sa mlečnim proizvodima, alkoholom i kofeinom.

Tamni kolutovi oko očiju, izraženi podočnjaci i bore

Uzrok: Previše šećera

“Ako imate utisak da vam lice prerano stari, trebalo bi da izbegavate unos prerađenih šećera, ili bar da povedete računa o količini. Ovo se odnosi pre svega na beli hleb, beli pirinač, kao i slatkiše”, kaže Danfordova.

“Šećer uništava kolagen u koži, i ubrzava njeno starenje”, slaže se i dr Voting.

Suva koža

Uzrok: Problemi sa jetrom

“Jetra prerađuje štetne toksine u oblik koji možemo da izbacimo iz organizma. Ako ne radi kako treba, to će se primetiti i na koži. Da biste očuvali zdravlje jetre, trebalo bi da se pobrinete da unosite dovoljno povrća, naročito brokolija, kupusa, karfiola i kelja”, savetuje nutricionistkinja.

Izvor: Mondo

Danas objavljeno

Kako prepoznati koje su banane zdravije od ostalih

Vanja A

Mnogi ga obožavaju, ali izuzetno može doprinijeti gojenju

Vanja A

Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba

Vanja A

Ostavite komentar