Signal spajanja dvije masivne crne rupe putovao sedam milijardi godina - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Signal spajanja dvije masivne crne rupe putovao sedam milijardi godina

Signal spajanja dvije masivne crne rupe putovao je sedam milijardi godina do Zemlje i u maju prošle godine aktivirao detektore.

Zamislite energiju osam sunca otpuštenu u isti čas.

Takav je gravitacioni “šok-talas” koji se proširio od najvećeg zasad primijećenog spajanja dvije crne rupe, piše BBC.

Signal od tog svemirskog događaja putovao je sedam milijardi godina da stigne do Zemlje ali i dalje je bio dovoljno jak da u maju prošle godine aktivira laserske detektore u SAD-u i u Italiji.

Naučnici kažu da je sudar dvije crne rupe proizveo jedno jedinstveno tijelo mase 142 puta veće od našeg Sunca.

A to je zaista vijest! Nauka već dugo zna za postojanje i manjih i puno većih crnih rupa. Ali ova opservacija predstavlja novu klasu tzv. crnih rupa srednje veličine koje imaju masu od 100 do 1.000 naših Sunca.

Analiza posljednje od njih stiže kao rezultat međunarodne LIGO-VIRGO saradnje koja upravlja sa tri sistema za otkrivanje gravitacijskih talasa u Americi i Evropi.

Laserski interferometrijski instrumenti ‘slušaju’ vibracije u prostor-vremenu koje stvaraju zaista kataklizmički kozmički događaji – a od 21. svibnja 2019. sve je njih pokrenuo oštar signal u trajanju od svega jedne desetine sekunde.

Kompjuterski algoritam izračunao je da su izvor posljednji momenti dviju spiralnih crnih rupa – jedne mase 66 puta veće od našeg Sunca, a druge 85 puta veće.

Udaljenost od ovog spajanja procijenjena je na 150 milijardi kilometara.

To je nevjerojatno, zaista, kaže profesor Nelson Christensen iz opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj.

Ovaj signal je putovao sedam milijardi godina. Znači, taj se događaj dogodio na pola postojanja našeg svemira i sada je mehanički pomaknuo detektore ovdje na Zemlji.

Kolizija dva svemirska objekta velikih kao 85 naših Sunca okupila je mnoge znanstvenike jer se njihovo razumijevanje o tome kako nastaju crne rupe od umirućih zvijezda ne može osloniti na događaj ovih razmjera.

Zvijezdama će, kad iscrpe svoje nuklearno gorivo, kolabirati njihova jezgra i nastaće crna rupa – ako su dovoljno velike. Ali fizički zakoni koji su, pretpostavlja se, ‘na snazi’ unutar zvijezda, sugerišu da je nastanak crnih rupa unutar mase od 65 do 120 puta veličine Sunca – nemoguć. Umiruća zvijezda koja bi mogla nositi takve objekte, sama bi se raspala i iza nje ne bi ostalo ništa.

Ako su naučnici u pravu, tada je najvjerojatnije objašnjenje za postojanje objekta mase 85 naših Sunca taj da je to rezultat jednog još većeg spajanja crnih rupa.

A to, vjeruje profesor Martin Hendry sa Sveučilišta Glasgow, ima implikacije na način kako je svemir nastao.

“Ovdje govorimo o hijerarhiji spajanja, mogućem putu da se stvore sve veće i veće crne rupe. Ko zna – možda se ova 142 solarne mase velika crna rupa spoji s još većom i onda nastanu super ogromne crne rupe kakve se nalaze u središtu galaksija.

O ovom otkriću pisali su časopisi Physical Review Letters i Astrophysical Journal Letters.

“Povećavamo osjetljivost naših detektora i da – možda bismo mogli imati novu detekciju svaki dan. Imaćemo pravu kišu crnih rupa. A to je prekrasno jer ćemo o njima naučiti mnogo više”, kaže profesorica Alessandra Buonanno s Max Planck instututa u Potsdamu.

(Jutarnji list)

Danas objavljeno

Trikovi kojima Apple podiže cijenu novog iPhone

Vanja A

Xiaomi sprema PC desktop računare

Vanja A

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

V.R.

Ostavite komentar