Sidnej stavljen "pod katanac", vanredno stanje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sidnej stavljen “pod katanac”, vanredno stanje

Australska savezna država Novi Južni Vels saopštila je da je zabeležen najveći dnevni porast novozaraženih koronavirusom ove godine.

To je izazvalo jače mere zatvaranja u Sidneju, a australijske vlasti su rekle da se država nalazi u vanrednoj situaciji koja ometa oporavak ekonomije.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan najavila je da bi se u najvećem gradu u zemlji mere ograničenja kretanja i ostanka kod kuće mogle da se produže posle 30. jula.

”Očito je da brojevi ne idu u smjeru kojem smo se nadali u ovoj fazi”, izjavila je Beredžiklijan dodajući da je u Novom Južnom Velsu zabilježeno 136 novoobolelih.

U najnovijem valu epidemije ukupan broj zaraženih je skočio na nešto više od 1.900 slučajeva nakon što je u Sidneju u lipnju zaraza otkrivena kod vozača limuzine prekooceanske zrakoplovne posade.

Zbog ubrzanog prelaska delta soja virusa u susjedne države Viktoriju i Južnu Australiju, vlasti su odlučile da mere ograničenja kretanja koje pogađaju više od polovine stanovništva, ostaju na snazi. To negativno utiče na ekonomiju zemlje dok su ostali delovi sveta, poput Velike Britanije i SAD-a, počele da se otvaraju.

Premijerka Novog Zelanda u petak je blokirala ”putni balon” na najmanje osam nedelja zatvorivši tako svoje granice putnicima iz Australije. Balon je omogućavao putovanje između dve zemlje bez potrebnog karantina.

Transtasmanski balon za putovanja između Australije i Novog Zelanda bio je jedinstven koncept bez karantina u široj regiji Azije gde su tokom pandemije države uglavnom zatvarale svoje granice.

Danas objavljeno

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

U ponedjeljak nestabilno uz čestu kišu i pljuskove

Vanja A

Fon Kramon: Albanski gradonačelnici nemaju politički legitimitet

Vanja A

Ostavite komentar