22. Decembra 2021.

Si razgovarao sa Šolcom o produbljivanju veza Kine i Njemačke

Big Portal

Šolc je postao nemački kancelar 8. decembra, čime je okončano 16 godina vladavine Angele Merkel. U telefonskom razgovoru vodjenom u utorak, Si je još jednom čestitao Šolcu na inauguraciji.

Si je rekao da će sledeće godine biti obeleženo 50 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje i pozvao dve strane da teže novom razvoju kinesko-nemačkih odnosa.

Predsednik Kine je kazao da dve strane treba da posmatraju svoje veze sa strateške tačke gledišta i da zdrave bilateralne veze nisu samo u fundamentalnim interesima dve zemlje i njihovih naroda, već su i korisne za globalni mir i stabilnost.

„Dve strane treba da tretiraju nacionalni razvoj kao mogućnost i održavaju razmenu na visokom nivou kako bi usmeravale budući razvoj kinesko-nemačkih odnosa i unapredili bilateralnu saradnju u različitim oblastima“, istakao je Si.

„Kina je već petu godinu zaredom najveći trgovinski partner Nemačke. Dve strane trebalo bi da istraže mogućnosti saradnje u oblastima kao što su čista energija, zelena i digitalna ekonomija kako bi se dalje podstakao rast trgovine uslugama“, dodao je.

Si je izrazio nadu da Nemačka može da unapredi svoju saradnju sa Kinom u okviru inicijative Pojas i put kako bi koristila zemljama duž rute teretnih vozova i poboljšala povezanost Evroazije.

Kineski predsednik je zaključio da dve strane treba da rade zajedno na suočavanju sa izazovima i davanju novog doprinosa globalnom upravljanju.

Šolc je, sa svoje strane, ponovio Sijev predlog o produbljivanju prijateljstva i saradnje izmedju Kine i Nemačke, prenosi CMG.

On je pohvalio blisku saradnju dve strane u trgovini, suočavanju sa globalnim izazovima i bliskim razmenama o regionalnim pitanjima kao što su Avganistan i Iran, rekavši da oni zajedno čine tri stuba za održivi razvoj kinesko-nemačkih odnosa.

Nemačka strana je spremna da unapredi pragmatičnu saradnju u čistoj energiji, digitalnoj ekonomiji i trgovini uslugama i da tretira odnose Kine i EU na konstruktivan način“, rekao je Šolc.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare