Si poručio strancima: "Ko god bi se usudio, krvavo bi razbio glavu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Si poručio strancima: “Ko god bi se usudio, krvavo bi razbio glavu”

Na današnoj proslavi stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine, predsednik Si Điping pozdravio je “novi svet” koji stvorio kineski narod.

On je upozorio strane sile koje pokušavaju da unize Kinu “da će im se to “obiti o glavu”.

Posle preleta i akrobacije kineskog ratnog vazduhoplovstva, predsednik Si je tokom jednočasovnh govora na Trgu Tjenanmen obećao da će osnažiti kinesku armiju i sprovesti ujedinjenje sa Tajvanom.

Prema njegovim rečima, u Hongkongu će biti obezbeđena društvena stabilnost, uz zaštitu kinekse bezbednosti i suvereniteta.

“Kineski narod nije se dobro pokazao samo u uništavanju starog sveta, već i u stvaranju novog. Socijalizam je jedino spasenje za Kinu”, poručio je predsednik Si, prenosi Rojters.

Kineski predsednik i komunistička partija uživaju popularnost zbog efikasne borbe protiv epidemije korona virusa i aktivne uloge koju Kina igra na globalnoj političkoj i ekonomskoj pozornici.

Ipak, zvanični Peking je izložen spoljnim kritikama zbog strogog odnosa prema Hongongu i krsenja prava pripadnicima muslimanske etničke manjine Ujgur u provinciji Sinđijang, ali i zbog pogoršanja demografske situacije koja bi mogla da ugrozi dugoročan ekonomski rast.

Predsednik Si je poručio da kineski narod nikada neće dozvoliti stranim silama da se ponašaju nasilnički, ponižavaju i potčinjavaju Kinu.

“Ko god bi se usudio da pokuša nešto slično krvavo bi razbio svoju glavu o Veliki čelični zid koji su izgradili 1,4 milijarde pripadnika našeg kineskog naroda”, upozorio je predsednik SI.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar