Si obećao "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Si obećao “ponovno ujedinjenje” sa Tajvanom

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas da će realizovati mirno “ponovno ujedinjenje” sa Tajvanom, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile nakon sedmice u kojoj su vladale pojačane tenzije u odnosima sa ovim ostrvom, što je izazvalo i međunarodnu zabrinutost.

Tajvan je ubrzo odgovorio pozivom Pekingu da odustane od politike prinude i ponovio da samo stanovnici Tajvana mogu da odlučuju o njegovoj budućnosti.

Tajvan, koji ima demokratski poredak, našao se pod pojačanim vojnim i političkim pritiskom iz Pekinga da prihvati kineski suverenitet, ali je Tajpej obećao da će braniti svoju slobodu.

Govoreći u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu, Si je rekao da kineski narod ima “slavnu tradiciju” borbe protiv separatizma.

  • Tajvanski separatizam za nezavisnost je najveća prepreka postizanju ponovnog ujedinjenja sa otadžbinom i najozbiljnija skrivena opasnost po nacionalnu obnovu – rekao je kineski predsjednik povodom godišnjice revolucije kojom je 1911. godine zbačena posljednja carska dinastija.

Si je dodao da mirno “ponovno ujedinjenje” na najbolji način ispunjava interese tajvanskog naroda i da će Kina zaštititi svoj suverenitet i jedinstvo.

  • Niko ne treba da potcijeni jaku odlučnost kineskog naroda, čvrstu volju i snažnu sposobnost da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet – naglasio je kineski predsjednik.

On je dodao da “istorijski zadatak ponovnog ujedinjenja sa otadžbinom mora biti ispunjen”.

  • Mi ćemo ga definitivno dovršiti – rekao je Si.

Predsjednička kancelarija Tajvana saopštila je da je ovo suverena i nezavisna teritorija, a ne dio Republike Kine i jasno odbacila ponudu Kine o “jednoj zemlji sa dva sistema” za upravu nad ovim ostrvom.

Danas objavljeno

Mika Aleksić negirao silovanja i polno uznemiravanje glumica

M.

Evakuacija u Parizu – pretnja bombom

M.

Kim smršao 20 kilograma, izvještaj odbacuje glasine da je koristio dvojnika

M.

Ostavite komentar