20. Maja 2022.

Si Đinping: Zemlje BRIKS-a treba da odbace hladnoratovski mentalitet

Big Portal

Tokom obraćanja na otvaranju sastanka ministara spoljnih poslova te organizacije u četvrtak napomenuo je da se kombinuju uticaji velikih promena i pandemije neviđene u jednom veku, a faktori nestabilnosti, neizvesnosti i nesigurnosti se povećavaju u međunarodnoj situaciji.

„Uprkos tome, mir i razvoj ostaju nepromenljiva tema vremena“, rekao je Si.
„Težnja ljudi širom zemalja za boljim životom ostaje nepromenjena, a istorijska misija međunarodne zajednice da teži solidarnosti i saradnji u kojoj svi dobijaju ostaje nepromenjena“, dodao je.

Kineski predsednik je pozdravio grupu BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) kao pozitivnu, inspirativnu i konstruktivnu silu u međunarodnoj zajednici.

Si je rekao da zemlje BRIKS-a treba da učvrste uverenje, da se bore protiv oluja i talasa i da preduzmu stvarne akcije za promovisanje mira i razvoja, podržavanje pravičnosti i pravde i zalaganje za demokratiju i slobodu.

„Zemlje BRIKS-a treba da ojačaju političko međusobno poverenje i bezbednosnu saradnju i da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Pet zemalja takođe treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da rade zajedno na izgradnji globalne zajednice bezbednosti za sve“, rekao je Si.

Ministri spoljnih poslova BRIKS-a u četvrtak su imali i dijalog sa ministrima spoljnih poslova zemalja u razvoju u formatu BRIKS+, dodaje CMG.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare