Si Đinping stiže u Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Si Đinping stiže u Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonski sa predsjednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom.

U tom razgovoru potvrđen je dolazak kineskog predsjednika u Srbiju.

Vučić je zahvalio na odluci NR Kine da Srbiji ponudi pomoć u zaustavljanju zaraze, kao i na bratskoj brizi za građane Srbije.

  • Kada je na beogradski aerodrom 21. marta sletio prvi avion sa velikom kineskom pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, koji su pratili i kineski stručnjaci, probudio se novi optimizam i građani Srbije su znali da u ovoj borbi nisu i neće biti sami – istakao je on.

Vučić je zahvalio i na donaciji u vidu dvije laboratorije za borbu protiv Kovida 19, koje počinju sa radom u Beogradu i Nišu, koje će doprinijeti borbi Srbije protiv virusa i zamolio predsjednika Kine da pomogne Srbiji da nabavi dodatnu medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv virusa.

Vučić je istakao da su građani Srbije posebno dirnuti ogromnim interesovanjem i solidarnošću kineskog naroda, koji se odražavaju kroz poruke podrške, kao i kroz donacije, upućene preko srpskih diplomatskih predstavništava u Pekingu i Šangaju, što govori o izuzetnoj bliskosti i čeličnom prijateljstvu dva naroda, uprkos geografskoj udaljenosti.

  • Raduju nas vijesti o normalizaciji situacije u Kini i o otvaranju grada Vuhana, koji je postao simbol snage i hrabrosti u borbi protiv pandemije. Srbija je sa strijepnjom i dubokim saosjećanjem i divljenjem, pratila borbu koju su kineska država i Komunistička partija, kao i prijateljski narod Kine vodili sa snažnim udarom virusa korona – istakao je on i u ime građana Srbije i lično ime, izrazio saučešće porodicama preminulih kineskih građana.

Vučić je naglasio da vjeruje da će, uz pomoć snažne kineske države, Srbija i svijet pobijediti virus korona i istakao da se raduje nastavku saradnje kroz Mehanizam 17 plus 1 i inicijativu “Pojas i put”, kao i skoroj posjeti kineskog predsjednika Srbiji.

Predsjednik Kine je izrazio nadu da će se uskoro vidjeti sa Vučićem u Kini, a potvrdio je i svoj dolazak u zvaničnu posjetu Srbiji.

Kineski predsjednik poželio je srpskom predsjedniku ličnu sreću i dalji uspjeh u vođenju države i rekao da će Kina i Srbija znati kako da prebrode sve ekonomske teškoće sa kojima se suočavaju usljed krize izazvane pandemijom.

NOVOSTI

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar