Si Đinping: Sankcije se kao bumerang vraćaju onima koji ih uvode - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Si Đinping: Sankcije se kao bumerang vraćaju onima koji ih uvode

Politika sankcija je bumerang i batina sa dva kraja, njena primjena u konačnom skoru nanosi štetu kako svjetskoj zajednici, tako i onima koji ih uvode, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping tokom poslovnog foruma zemalja-članica BRIKS-a.

Realnost ponovo pokazuje da su sankcije kao bumerang i batina s dva kraja. Politizacija svjetske ekonomije, njeno pretvaranje u instrument i oružje, korišćenje dominantne pozicije u svjetskom finansijskom sistemu radi proizvoljnog uvođenja sankcija u krajnjem ishodu nanosi štetu ne samo svjetskoj zajednici nego i onima koji ih iniciraju – rekao je Si Đinping, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Kineski lider je dodao da su sada pojedini važni proizvodni lanci i lanci isporuka vještački poremećeni, raste i globalna inflacija, a međunarodno finansijsko tržište nastavlja da se koleba, slabeći globalnu ekonomiju.

– Sve zabrinjava to što bi globalna ekonomija mogla da zapadne u močvaru krize – rekao je Si Đinping i dodao da je sada kao nikada ranije važno da se vodi “odgovorna ekonomska politika kako bi se izbjegao negativni uticaj na zemlje u razvoju”.

On je pozvao zemlje BRIKS-a da učvrste saradnju u sferi prehrambene proizvodnje i energetike, podsjećajući na to da se oko 1,2 milijarde ljudi u 70 zemalja suočilo sa epidemijom, prehrambenom, energetskom i dužničkom krizom.

Predsjednik Kine je, takođe, istakao da je kriza u Ukrajini pokazala da širenje vojnih blokova neizbježno vodi do nesigurnosti kada je riječ o bezbjednosti.

– Istorija nam pokazuje da hegemonizam, politika formiranja blokova, kao i suprotstavljanje tabora ne donose mir i bezbjednost, nego nas vodi u ratove i sukobe – naglasio je Đinping.

RTRS.

Danas objavljeno

Vatra ponovo buknula na jugozapadu Francuske, evakuisano 10.000 ljudi

M.

Snažan zemljotres pogodio Japan

M.

Rusija “zagrmila” na Ukrajinu: “Odmah zaustavite, stvarate katastrofu”

M.

Ostavite komentar