Si Đinping proglasio pobjedu nad ruralnim siromaštvom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Si Đinping proglasio pobjedu nad ruralnim siromaštvom

Kineski predsjednik Si Đinping objavio je danas na ceremoniji u Pekingu “potpunu pobjedu” u borbi protiv ruralnog siromaštva kako bi obilježio osam godina svog mandata.

Državni mediji prenose da je Si zaslužan što blizu 100 miliona ljudi više ne spadaju u siromašne, što je cilj koji je postignut u decembru, a objavljen ove godine, kada vladajuća Komunistička partija slavi 100 godina postojanja.

Si je u govoru koji je trajao pun sat rekao da je ovo zavještanje stranačkog rukovodstva i prednosti kineskog političkog sistema.

  • Rukovodsko Komunističke partije Kine i kineski socijalistički sistem su fundamentalni garanti protiv rizika, izazova i teškoća – napomenuo je kineski predsjednik u govoru u Velikoj narodnoj dvorani.

On je uručio odlikovanja ključnim osobama u borbi protiv siromaštva.

Pojedini stručnjaci za globalnu politiku smatraju da je Kina suviše nisko postavila granicu siromaštva u svojoj definiciji i da su potrebne održive investicije da bi se nastavio razvoj u najsiromašnijim oblastima.

Kina definiše ekstremno siromaštvo kao godišnji prihod po glavi stanovnika koji je ispod 4.000 juana /620 dolara/ ili oko 1,69 dolara na dan. Granica koju je postavila Svjetska banka je 1,90 dolara na dan.

Danas objavljeno

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Haos u Moskvi – srušen dio zida Kremlja

M.

Ostavite komentar