Si Đinping: Posvećenost Kine multilateralizmu neće promijeniti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Si Đinping: Posvećenost Kine multilateralizmu neće promijeniti

„Kina c´e čvrsto stajati iza osnovnih vrednosti i osnovnih principa multilateralizma, težiti obostranoj koristi, tražiti zajednički jezik uz zadržavanje razlika, podržavati pravičnost i pravdu i promovisati razvoj kroz saradnju“, rekao je predsednik Kine Si Đinping na Međunarodnom forumu u Pekingu.

”Multilateralizam se u suštini odnosi na to da međunarodnim poslovima upravljaju sve strane kroz konsultacije, a o buduc´nosti sveta odlučuju sve zemlje koje rade zajedno”, rekao je Si ”Moramo se solidarno okupiti i delovati na istinskom multilateralizmu”.

On je takođe istakao važnost održavanja međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama u svojoj srži, međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i osnovnih normi međunarodnih odnosa zasnovanih na ciljevima i principima Povelje UN.

Si je rekao da je takođe važno promovisati zajedničke vrednosti čovečanstva kao što su mir, razvoj, jednakost, pravda, demokratija i sloboda.

Pozvao je na kontinuirane napore na poboljšanju globalnog sistema upravljanja i ukazao na važnost pridržavanja opšteg pravca unapređenja demokratije u međunarodnim odnosima, povec´anja zastupljenosti i glasa zemalja u razvoju u međunarodnim odnosima i usmeravanja globalnog sistema upravljanja ka vec´oj pravdi.

Si je takođe apelovao na više akcija kako bi se sproveo plan globalne saradnje.

On je rekao da se nada da c´e više aktivno učestvovati u Globalnoj razvojnoj inicijativi koju je predložio, a koja ima za cilj ubrzanje implementacije Agende za održivi razvoj 2030 i izgradnju globalne zajednice razvoja sa zajedničkom buduc´nošc´u.

”Važno je da se svi posvete razvoju kao prioritetu, unaprede saradnju na smanjenju siromaštva, odgovoru na kovid 19 i vakcinama, finansiranju razvoja, zelenoj tranziciji i povezivanju, i uvedu globalni razvoj u novu fazu uravnoteženog, koordinisanog i inkluzivnog rasta, rekao je Si.

On je napomenuo da je jedno važno istorijsko iskustvo stečeno u nastojanjima Komunističke partije Kine, koja je ove godine proslavila stogodišnjicu, da zadrži globalnu viziju i da ima na umu buduc´nost čovečanstva.

Kina c´e svojom mudrošc´u i snagom doprineti napretku ljudske civilizacije“, rekao je on.

Tematska tema „Multilateralizam 2.0: Globalna saradnja u postpandemijskoj eri“, ISIF 2021. održava se u hibridnom formatu i onlajn i na licu mesta od nedelje do ponedeljka, sa preko 160 učesnika iz političkih, akademskih i poslovnih krugova više više od 30 zemalja.

(BN)

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar