Shelby Mustang GT500 ne stiže u Evropu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Shelby Mustang GT500 ne stiže u Evropu

Menadžer marketinga Ford Performancea Jim Ownes je potvrdio da Shelby Mustang GT500 neće biti dostupan u Evropi.

Govoreći za magazin Muscle Cars and Trucks, Ownes je kazao da će se Shelby Mustang GT500 prodavati u Sjevernoj Americi, Meksiku i na Bliskom istoku, ali ne i u Evropi. Razlog za to su strožiji zakoni o emisiji gasova koje 5,2-litarski V8 motor od 760 KS opremljen superpunjačem ne može zadovoljiti.

Mustang je sve popualrniji u Evropi gdje je Ford prodao 2.300 primjeraka u prvom kvartalu 2019. godine, odnosno 27 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ford nudi evropskim kupcima i specijalnu verziju Mustang55 kojom obilježava 55. godišnjicu od debija prve generacije 1964. godine.

GT500 nije jedini Mustang koji je “zabranjen” u Evropi, jer se na Starom kontinentu zvanično ne prodaje ni GT350, ali je ipak moće dobiti jedan (GT350R) od njemačkog tunera i uvoznika Geigar Cars. Od Cadillaca Escalade do Dodgea Durango, ova kompanija uvozi nekoliko američkih automobila, a postoji nada da će isto biti s modelom GT500.

Najsnažniji Mustang kojeg je moguće dobiti iz Forda u Evropi je specijalni model Bullitt sa 457 KS, koji je slabiji za 23 KS u odnosu na američkog rođaka.

Evropa zvanično ne dobija Mustang GT500, ali barem ima Fiestu ST i Focus ST koji se ne prodaju u SAD-u. gdje se kompanija fokusira na crossovere i SUV-ove.

Danas objavljeno

Kinezi grade najveću fabriku baterija za električne automobile u Evropi

Zeljka

Ponovo se prodaje Harley-Davidson Elvisa Prislija

Zeljka

Isporuke električnog kamiona Tesla Semi počinju krajem ove godine

Zeljka

Ostavite komentar