10. Septembra 2021.

Sezonska prognoza: Meteorolozi objavili kakva nas jesen očekuje

Big Portal

U periodu od 1. septembra do 30. novembra na prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se veća srednja temperatura vazduha u poređenju sa prosječnom temperaturom za period 1981-2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru. U novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature vazduha trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura novembra. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 odsto.

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija.

I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature vazduha, nisu isključeni i prodori hladnih vazdučnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ?25 °C) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duži vremenski period prognoza količina padavina u odnosu na prognozu temperatura vazduha je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti sa više opreza.

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavine trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981-2010. godine. Raspored padavina tokom jeseni biće neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici novembra. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (do 40 odsto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padavina tokom jeseni 2021. godine, mogući su kraći periodi sa intenzivnijim padavinama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare