10. Maja 2021.

Severininom sinu posebna skrbnica je nezakonito imenovana

Big Portal

Utvrđen je cijeli niz propusta zbog kojih je i Severina Kojić osporavala tu odluku jer je ona bila bitna u kasnijem sudskom postupku. Njihov sin je, naime, dodijeljen da živi s ocem temeljen mišljenja baš Ane Bokulić. Severina je sada dobila naknadu, a određeno je da joj se mora platiti i 12.000 kuna (3.115 KM) sudskih troškova. Presuda je otpremljena prošle sedmice, a donesena je 23. februara ove godine.

Upravni sud proveo je četiri usmene rasprave na kojima je, među ostalim, ispitao i Severinu i zaposlenice Centra za posebno skrbništvo te pregledao svu dokumentaciju o prestanku određivanja bivše skrbnice i određivanju nove.

Ispričani nedolasci

Ana Bokulić više nije ni zaposlenica Centra za posebno skrbništvo, nego je sada zaposlena u Ministarstvu pravosuđa.

Upravni sud zaključio je da je rješenje kojim je tadašnja posebna skrbnica Dijana Vranaričić razriješena, a Ana Bokulić postavljena kao nova posebna skrbnica nezakonito. U tom je postupku Severina Kojić dva puta ispričala svoj nedolazak u Centar poslovnim obvezama i smatralo se da je to dostatan razlog da se bez njena daljnjeg sudjelovanja u postupku imenovanja posebne skrbnice Ana Bokulić može odrediti posebnom skrbnicom te je tako i učinjeno. Smatrali su da je ona “konzumirala” svoje pravo i da je više nisu dužni pozivati. Zastupnici Severine Kojić žalili su se na tu odluku, ali su i u žalbi bili odbijeni te su pokrenuli sudski spor koji je sad rezultirao povoljnim ishodom za Severinu.

“Majku se moralo uključiti”

“Sud smatra ovakvo postupanje prvostepenog tijela nezakonitim na štetu tužiteljice koja je time stavljena u neravnopravan odnos u odnosu na oca Milana Popovića te slijedom toga smatra nezakonitim i drugostepeno rješenje kojim je odbijena žalba tužiteljice protiv takvog prvostupanjskog rješenja. Po stavu ovog suda majka Severina Kojić je obligatorno morala biti uključena u postupak imenovanja nove posebne skrbnice njenu maloljetnom sinu i takvim postupanjem prvostepeno tijelo, Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Maksimir, propustilo je ispuniti svoju dužnost iz članka 52 st. 2 Zakona o općem upravnom postupku, prema kojem je bilo dužno omogućiti stranci izjašnjavanje o svim okolnostima i činjenicama, odnosno isti članak je prekršilo”, navodi se u presudi.

Nije bilo sporno da je dotadašnja skrbnica trebala biti razriješena zbog odlaska na rad u Rijeku, a Ana Bokulić, bivša advokatica koja se zaposlila u Centru, samu sebe je predložila i potpisala na prijedlogu Centra da bude posebna skrbnica. Osim što je Severini bila sporna ta činjenica, u žalbi je navela kako je ona inzistirala da dobije baš taj slučaj te da se Ana Bokulić na ročištu na Općinskom sudu ponašala kao advokatica Milana Popovića.

Kako je tekao spor od 2017. godine

  1. 5. 2017.

Odbijena je Severinina žalba protiv rješenja Centra za socijalnu skrb, nakon čega je Severina pokrenula sudski spor

  1. 7. 2019.

U povodu Severinine tužbe održana je prva od četiri usmene rasprave na kojoj su ispitivani svjedoci

  1. 9. 2020.

Na jednoj od rasprava svjedokinja iz Centra rekla je da je Ana Bokulić tražila da ona bude posebna skrbnica

  1. 2. 2021.

Održana je rasprava na kojoj je ispitana i Severina koja je rekla da je posebna skrbnica sa sinom razgovarala pet minuta

  1. 2. 2021.

Upravni sud je 23. februara presudio u korist Severine Kojić i poništio odluke o imenovanju Ane Bokulić posebnom skrbnicom

Izvor: Jutarnji.hr

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare