Seul dobio prvi samovozeći autobus - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Seul dobio prvi samovozeći autobus

Prva linija samovozećeg autobusa ima za cilj da pripremi javnost za budućnost i autonomnu vožnju.

Novo vozilo ne izgleda poput običnog autobusa. Potpuno je simetrično, sa zaobljenim krajevima i velikim prozorima zbog kojih više izgleda kao igračka nego kao najsavremeniji oblik prevoza.

“Ovakav dizajn je nameran”, rekao je Jeong Seong-gyun, šef projekta autonomne vožnje u startapu 42 Dot, koji je sada u vlasništvu južnokorejske kompanije Hyundai.

“To je budućnost”, izjavio je on za AFP dodajući da ovakav autobus zahteva “novu vrstu izvanrednog dizajna”.

“Autobus izgleda pomalo kao Lego jer je napravljen od kompozitnih delova kako bi se smanjili troškovi i olakšalo njegovo repliciranje”, objašnjava Jeong.

Po njegovim rečima, cilj kompanije bio je da učini tehnologiju jeftinom, bezbednom i lako prenosivom na mnoge vrste vozila u budućnosti, na primer dostavna vozila.

Za sada ipak uz nadzor vozača, autobus će sam voziti novom kružnom rutom od 3,4 kilometra u centru Seula, u trajanju od otprilike 20 minuta.

Putnici mogu da uđu na jednom od dva određena stajališta, nakon što rezervišu besplatno mesto putem aplikacije. Autobus za navigaciju koristi kameru i laser umesto skupih senzora, dodao je Jeong.

Na dan uvođenja nove autobuske linije, u petak, činilo se da je mnoge prolaznike zaintrigirao dizajn autobusa. Zaustavljali su se kako bi ga fotografisali i zavirili unutra.

“Osećam se kao da sam uskočila u vremeplov koji vozi u budućnost”, komentisala je Kim Yi hae-ran (68) nakon vožnje.

Danas objavljeno

Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Zeljka

Kineski Xpeng stiže na evropsko tržište sa električnim modelima P7 i G9

Zeljka

Oglasili prodaju „poršea“ vrijednih 148.000 dolara za 18.000

Zeljka

Ostavite komentar