5. Juna 2022.

Šetalište na visini – Roterdam dobio pješačku stazu na „krovu budućnosti“

Big Portal

Udruženja „Rooftop Days“ sa sedištem u lučkom gradu Roterdamu izgradila je pešačku stazu koja povezuje krovove trgovačkih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati.

Članovi udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pešačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.

„Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada“, rekao je AFP-u direktor organizacije „Rooftop Days“ Leon van Gist, ističući da se za sada „koriste samo tri posto punog potencijala ravnih krovova Roterdama“.

Jarkonarandžasta pešačka staza duga je oko 600 metara, a deonica tog “vazdušnog mosta” povezuje gradski “Svetski trgovački centar” s jednom robnom kućom na visini od 29,5 metara. Duž staze, koja će biti otvorena do 24. juna, nalaze se manje vetroturbine, solarni paneli, umetničke galerije i platforma za sletanje dronova.

Daju li gradske vlasti zeleno svetlo za ovo selo na krovu budućnosti, organizatori će tamo posaditi i useve te izgraditi manje kuće od održivih materijala.

Jedinstvena prilika

Poznato je da otprilike trećina Holandije leži ispod nivoa mora koji je iz godine u godinu sve veći, zbog čega je ta zemlja postala svetski lider u prilagođavanju na klimatske promene.

Hitno delovanje za Holanđane je još nužnije, s obzirom na to da je reč o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 miliona stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2.

Po gustoći naseljenosti ispred Holandije su samo Monako, Vatikan, Malta i San Marino.

Roterdam je u Drugom svetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je u pitanju korišćenje krovnih prostora. Za sada ih je iskorišćeno samo oko 1,8 posto.

Transformacija grada mogla bi potrajati desetinama godina, ali Van Gist kaže kako je “uveren da će to postati stvarnost”.  S obzirom na to da je holandsko stanovništvo sve urbanije, “prostor u gradovima postaje retka roba, pa ćemo morati iskoristiti krovove”, pojasnio je.

Čini se da i stanovnici grada uživaju u promeni perspektive.

“Ovo je jedinstvena prilika da se Roterdam vidi s visine”, zadovoljno kaže 69-godišnji stanovnik grada Hari Skuten.

Višenamenski krovovi

Manifestacija “Rooftop Days” održava se već šest godina, a poslednje inovacije prikazuju neke od najuspešnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.

Među njima je “Rooftop Field” (Polje na krovu). Na području od 1.000m2 šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cveće.

Jedna od glavnih namena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promene čine sezonske količine padavina sve nepredvidljivijim.

“Na ovome krovu već možemo uskladištiti oko 60.000 litara vode”, otkrio je Van Rinsum.

Deo tamo uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do “krovnog polja” pokazao se izuzetno popularnim.

Izovr: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare