6. Aprila 2022.

Šest znakova demencije – prepoznajte prve simptome na vrijeme

Big Portal

“Ljudski i finansijski gubici zbog Alchajmerove bolesti su razorni“, kaže dr Endrju E. Bedson.

Prema mišljenju stručnjaka ovo su nepogrešivi znakovi demencije:

Pad na jednostavnom testu pamćenja

Nedavna studija pokazuje da bi loš rezultat na jednostavnom testu pamćenja mogao da bude znak rane demencije, koja može nekoliko godina da prethodi dijagnozi, čak i ako osoba nema očiglednih problema sa pamćenjem.

“Ovi nalazi upućuju na to da se ovaj test može koristiti za poboljšanje naše sposobnosti otkrivanja kognitivnog pada pre nego što se ljudima dijagnostikuje Alchajmerova bolest”, kaže dr Elen Grober.

Promene ličnosti

Neobjašnjive promene ličnosti i ponašanja česti su rani simptomi demencije, kažu lekari.

“Trenutno uglavnom tražimo probleme sa pamćenjem i druge kognitivne probleme kako bismo otkrili demenciju, ali promene ličnosti često se mogu dogoditi nekoliko godina pre kognitivnih problema”, kaže dr Džejms Galvin.

On dodaje da prepoznavanje najranijih znakova demencije može da omogući lekarima da započnu terapiju što je pre moguće.

“To će postati sve važnije kako se budu razvijali novi lekovi koji bi potencijalno modifikovali bolest. To takođe daje pacijentu i članovima porodice više vremena za planiranje tretmana”, objasnio je dr Galvin.

Poteškoće u govoru

Naučnici su otkrili da abnormalna aktivnost u određenim regijama mozga odgovornim za govor i sluh može da bude prediktor rane demencije, čak i kada nema očiglednih znakova oštećenja.

“Ovo otvara nova vrata u identifikaciji bioloških markera za demenciju jer bismo mogli da razmišljamo o korišćenju moždane obrade govornih zvukova kao novog načina za ranije otkrivanje bolesti”, kaže dr Klod Elejn.

Neobičan hod

Sve je više dokaza koji pokazuju vezu između specifičnog načina hodanja i Alchajmerove bolesti. Jedna studija iz Velike Britanije otkrila je da hod može da se koristi kao dijagnostički alat za prepoznavanje demencije, sve do specifičnog tipa.

“Način na koji hodamo može da odražava promene u razmišljanju i pamćenju koje ističu probleme u našem mozgu, kao što je demencija”, kaže dr Riona Mekardel.

Apatija i depresija

Usko povezane sa promenama ličnosti, neobjašnjiva depresija i apatija mogu da budu rani znakovi demencije.

“Većina ljudi razmišlja o Alchajmerovoj bolesti kao o poremećaju pamćenja, ali četvrtina pacijenata trpi promene koje se ne odražavaju na pamćenje ni kognitivne sposobnosti”, kaže dr Džejms M. Nobl i dodaje da nekognitivni simptomi postaju prilično stresni za članove porodice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare