Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Pored toga što je poznata kao zdrava namirnica koja blagotvorno utiče na imunitet, cvekla poboljšava funkciju jetre, kao i krvnu sliku, a između ostalog smanjuje i upalne procese u organizmu.

Postoje brojni razlozi za redovno konzumiranje ovog povrća, a nutricionisti ističu ovih šest:

1. Dobra krvna slika

Cvekla se nalazi na prvom mjestu kao povrće koje u sebi sadrži najveći procenat gvožđa.

Za samo nedjelju dana svakodnevne konzumacije cvekle možete drastično popraviti krvnu sliku, a simptomi poput hroničnog umora ili niskog pritiska koji prate anemiju će nestati.

2. Poboljšava funkciju jetre

Ovaj organ je najvažniji za čišćenje organizma od toksina. Jetra sa godinama propada, a njeno slabljenje može da dovede do komplikacija. Cvekla je odličan antioksidans koji će pospiješiti lakšu razgradnju toksičnih materija i poboljšati funkcionisanje jetre.

3. Smanjuje upale

Kod virusnih, ali i bakterijskih infekcija, upalni procesi su česta pojava koja se širi u organizmu. Prirodno rješenje za ovaj problem je cvekla koja je blagotvorna za imunitet. Naime, ovo povrće sadrži betaline koji imaju antiinflamatorna svojstva i smanjuju upalne procese u organizmu.

4. Detoksikuje organizam

Cvekla u ishrani podstiče izbacivanje toksičnih materija koje se zadržavaju u organizmu. Nutricionisti kažu da je sok od cvekle odličan za detoksikaciju organizma i poboljšanje metabolizma.

5. Sprječava demenciju

Cvekla je bogata gvožđem, folnom kiselinom i nitratima koji su neophodni za bolje dopremanje kiseonika do mozga, što utiče na sprječavanje demencije. Cvekla pomaže i u poboljšanju koncentracije.

6. Reguliše krvni pritisak

Ova namirnica je odlična za regulaciju krvnog pritiska. Ukoliko svakog dana popijete jednu šolju soka od cvekle, možete da regulišete krvni pritisak.

Takođe, ovo povrće savršeno je za održavanje mišića zdravim, a poznato je da profesionalni atletičari formu održavaju zahvaljujući i blagodetima soka od cvekle.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Kiseliš, slaniš i slatkiš: Sva lica luka

Vanja A

Šarenilo na tanjiru: Slatko, a lako

Vanja A

Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar