6. Februara 2022.

Šest zanimljivosti o sedam decenija na tronu kraljice Elizabete Druge

Big Portal

Uprkos tolikim godinama vladavine, kraljica Elizabeta je 2021. godine odbila da primi nagradu za „najstariju ženu godine“ koju dodeljuje časopis Oldi uz obrazloženje „da je čovek star onoliko koliko se oseća starim“.

https://www.instagram.com/p/CX3L7HYMFXe/?utm_source=ig_web_copy_link

Neočekivano – kraljica

Kada je rođena u Mejferu 1926. godine, princeza Elizabeta (sada kraljica) i njena porodica nisu očekivali da će jednog dana baš ona postati monarh. Mislili su da će živeti relativno „normalnim“, iako privilegovanim životom.

Prijem povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge u njenoj rezidenciji u Norfolku

Ali sve se promenilo u decembru 1936, kada je njen ujak, kralj Edvard Osmi abdicirao,  a njen otac postao kralj. Tako je desetogodišnja Elizabeta postala sledeći naslednik britanske krune.

Torta za slavljenicu

Elizabeta i Drugi svetski rat

Današnja kraljica imala je svojevrsnu ulogu u ratnim dešavanjima. Obratila se deci Komonvelta zajedno sa svojom sestrom, princezom Margaret na Bi-Bi-Siju, zahvaljujući im se na hrabrosti i strpljivosti: „Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim mornarima, vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe pokušavamo da snosimo svoj deo tereta koji donosi rat.“

Godine 1945. pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, obučavala se za mehaničara i postala prva žena članica kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član.

Šesta kraljica krunisana u Vestminsterskoj opatiji

Elizabeta Druga krunisana je 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji. Ona je trideset deveti suveren, i šesta kraljica krunisana u toj opatiji.

Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je videla svoje unuče na tronu, međutim, umrla je pre krunisanja.

Zlatni i srebrni konci

Haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, koju je dizajnirao britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od belog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.

Posle krunisanja, kraljica je nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Šest i po decenija uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je 2021, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina, i zato je bračni drug koji je bio u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled.

Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

Pozivnica za princa Čarlsa

Princ Čarls je bio prvo dete koje je prisustvovalo krunisanju svoje majke kao suverena. Princeza Ana nije prisustvovala ceremoniji jer se tada „smatralo da je premlada“.

Princ Čarls je dobio specijalnu ručno oslikanu dečju pozivnicu za krunisanje svoje majke.

Inače, ceremoniji kraljičinog krunisanja u Vestminsterskoj opatiji prisustvovao je ukupno 8.251 gost.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare