Šest stvari koje se događaju našem tijelu neposredno prije nervnog sloma - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šest stvari koje se događaju našem tijelu neposredno prije nervnog sloma

Nervni ili emocionalni slom je, na tehničkom niovu, kategorizovan kao stresna situacija koja dovodi do nemogućnosti osobe da normalno funkcioniše u svakodnevnom životu. Nervni slomovi su obično uzrokovani stresom i anksioznošću, kada se osoba oseća preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje rad, odnose i novac.

Međutim, nervni slom zapravo nije zdravstveno stanje, samo ime nije medicinski izraz već se njime opisuje situacija koja ukazuje na to da treba da rešite neke mentalne probleme. To je zapravo stanje uma i način kako telo govori da je prestiglo svoju granicu izdržljivosti i da treba da se pozabavite svojim emocijama.

Evo šest ranih znakova upozorenja na emocionalni slom koji ne treba da ignorišete.

1. Nepravilan rad srca

Nervni slom može se identifikovati kroz nekoliko fizičkih simptoma, ali nepravilan rad srca je najčešći. Tokom nervnog sloma možete osetiti kao da vam srce lupa iz prsa, što otežava disanje. To može pogoršati problem i onemogućiti vam da se smirite.

2. Napetost i glavobolja

Stres i anskioznost mogu biti izvori intenzivnih glavobolja. Imaju sposobnost da se manifestuju fizički, ali mi najčešće želimo da ostanu skriveni u sebi što uzrokuje napetost u telu, koja se na kraju “pomiče” u glavu i uzrokuje bol. Pokušajte duboko da dišete i ispravite držanje što će vratnim mišićima pomoći da se oslobode pritiska.

3. Nepravilan san

Kad ste pod stresom, noćni odmor može biti nedostižan san. Nesanica vas može držati budnima satima, probuditi vas nekoliko puta tokom noći ili vas probuditi prerano. Međutim, ponekad, intenzivan stres može uzrokovati prekomerno spavanje, ali ćete se probuditi osećajući se kao da niste dobro spavali i mogli biste poželeti da ostanete u krevetu ceo dan.

4. Želudačni problemi

Stres, nervoza i anksioznost mogu izazvati akutne i hronične bolove u želucu. Probavni sistem direktno je povezan s našim mentalnim zdravljem, pa kada ne radi, najverovatnije je to zato što i naš mozak ima poteškoća s radom. Višak nivoa stresa neretko je okidač za sindrom iritabilnog creva, podstaknutog odgovorom imunskog sistema na stres.

5. Nemogućnost koncentracije

Još jedan znak nervnog sloma je nemogućnost koncentracije. Vaš um je predugo bio usredsređen na previše stvari, a sada je nemoguće da se fokusirate na jedan određeni zadatak.

Određena doza stresa može pojačati rad mozga i pomoći da se koncentrišemo, ali hronični stres ima moć da učini upravo suprotno. U najtežim slučajevima, stres može potpuno da ometa sposobnost mozga da zadrži pamćenje.

6. Anksioznost

Strah obično podstakne anksioznost, koja se ne vidi odmah zbog osećaja paralize. Ali, kada spoznate da ste zapravo anksiozni dobro je da isprobate prirodne načine opuštanja poput joge, boravka u prirodi i dubokog disanja.

Danas objavljeno

Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Vanja A

Evo kako je nastao majonez

Vanja A

Novo označavanje: Ovi proizvodi ostaju bez oznaka roka trajanja na pakovanju?

Vanja A

Ostavite komentar