Šest mitova o zdravlju noktiju koji nisu tačni - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šest mitova o zdravlju noktiju koji nisu tačni

Koliko ste puta čuli neke od ovih mitova i povjerovali u njih? Ako ste se zapitali jesu li oni tačni, sada možete odahnuti.

Znače li ove bijele mrlje noktima da imam neku vrstu nedostatka vitamina? Kozmetičarka Stacey Steinmetz, koja je izumila StimuNail, prvi LED uređaj koji pomaže u jačanju noktiju, razotkrila je nekoliko uobičajenih mitova o zdravlju noktiju.

Gel i akrilna manikura oštećuju nokte

“Iako se upotrijebljene kemikalije mogu sušiti, većina fizičkih oštećenja (tj. ljuštenja ili neravne teksture) uzrokovana su lošim postupkom uklanjanja”, kaže Steinmetz. Bez obzira radiš li to sama ili u salonu, imaj na umu da je ovdje ključan svaki korak uklanjanja: brušenje gornjeg sloja laka, umotavanje svakog nokta u sredstvo za uklanjanje dok se lak ne počne ljuštiti sa strana i lagano potiskivanje preostalog laka sa štapićem za odstranjivanje gela.

Žlijebovi na noktima znak su da nešto nije u redu sa zdravljem

Uspravne crte na noktima, koje se nazivaju i žlijebovi, često su posljedica starenja nokta. Kako nokti stare, postaju sve manje sposobni apsorbirati hranjive sastojke i zadržati razinu vlage. U kombinaciji s različitim protokom naših stanica to uzrokuje neujednačen izgled. Međutim, ako su žlijebovi na noktima vodoravne linije jedna do druge i protežu se poprijeko nokta (poznati kao “Beauove linije”) bilo bi dobro da ih pregledaš kod dermatologa.

 Uvijek bismo trebali namakati nokte prije manikure

Voda zapravo dehidrira nokte i privremeno ih “napuhne”, što uzrokuje da se lak koji naneseš brže skida. Dakle, sljedeći put kada lakiraš nokte ili posjećuješ salon, preskoči namakanje.

Bijele mrlje na noktima nastaju zbog nedostatka kalcija

“Bijele mrlje na noktima nazivaju se leukonihija i često se lažno smatra da su uzrokovane nedostatkom kalcija”, objašnjava stručnjakinja. Najvjerovatniji uzrok je manja trauma nokta kada je ploča nokta oštećena od svakodnevnih udaraca nokta. Najbolje je jednostavno pričekati dok tragovi ne izrastu s ostatkom noktiju.

Nokti ponekad trebaju “disati”

“Kad pogledaš svoje nokte, oni već ne dišu”, kaže Steinmetz. (To znači da ne žive pa ni ne trebaju disati.) Nokti rastu iz naše kože i iz krvotoka dobivaju potrebne hranjive sastojke, uključujući kisik, a ne zrak, tako da nije važno imaš li lak ili ne. Pravi razlozi za povremenu pauzu od lakiranja noktiju imaju veze s tim da im daju odmor od ponavljajućih rundi laka, grubog uklanjanja i bilo kakvog umjetnog ljepila. Ako si sklonija ekstenzijama ili akrilima, to može posebno isušiti nokte kada se nose uzastopno sedmicama.

Žuti nokti razlog su za zabrinutost

Žutilo noktiju je najčešće uzrokovano nošenjem jako pigmentiranog ili tamnog laka za nokte. Jedan od najboljih načina da se spriječi žutilo je da naneseš dobar temeljni sloj kako bi spriječila da lak iscuri u pločicu nokta. I dalje bismo ti preporučili da ne držiš istu nijansu dulje oddvije sedmice, jer se lak može postupno upiti u gornje slojeve noktiju i isušiti ih. Ako ne nosiš redovito lak i još uvijek primjećuješ da su ti nokti žuti – ili postoje popratni simptomi poput zadebljanja ili mrvljenja noktiju – onda bi to mogla biti riječ o infekciji. Dermatolog ti može pomoći u utvrđivanju uzroka i pronalaženju tretmana.

Izvor:miss7

Danas objavljeno

Grad u kom nikada nije dosadno

Vanja A

Glumica objavila rijetku fotografiju svojih 18-godišnjih blizanaca

Vanja A

Ronaldova djeca moraju da poštuju ova pravila

Vanja A

Ostavite komentar