18. Marta 2020.

Serija “Tajkun”: Čovjek od krvi i mesa, antiheroj sa svim vrlinama i manama

Big Portal

Kontroverzni biznismen i vlasnik velike firme ulazi u proces privatizacije velikog privrednog kombinata.

Za to vreme Tužilaštvo za organizovani kriminal mu sprema optužnicu, a oko njega se smenjuju prijatelji i oni koji se tako predstavljaju.

Nije reč ni o jednom balkanskom moćniku, već o radnji nove domaće serije Tajkun, čija je prva epizoda u ponedeljak uveče je emitovana na Prvom programu RTS-a, a dan ranije na kanalu Superstar TV.

Glavnu ulogu kontroverznog biznismena igra Dragan Bjelogrlić, a u glumačkoj postavi su i Hana Selimović, Branislav Trifunović i mnogi drugi.

Na društvenim mrežama, Tajkun je već dobio brojne pohvale gledalaca.

https://twitter.com/Serdjosega/status/1239646274145726465

Ovo je tek početak

Režiju serije potpisuje Miroslav Miša Terzić, reditelj nagrađivanih filmova Ustanička ulica i Šavovia scenario je napisao Đorđe Milosavljević.

Beogradska publika je imala priliku da ovu epizodu pretpremijerno pogleda pre dve nedelje na 48. FEST-u u okviru specijalnog programa.

“Ovo je tek početak, ali nekako već znam da sledeće epizode imaju više sadržaja, promena, tragova. Nadam se da će biti dosta gledano”, kaže Terzić za BBC na srpskom.

Iako su gledaoci serije u glavnom liku prepoznali sličnosti sa pojedincima iz realnosti, Terzić ne otkriva ko im je bio inspiracija za tajkuna.

On se samo nada da će gledaoci “zavoleti glavnog junaka”.

“Ako ne volite glavnog junaka, ne volite ni seriju. Pokušao sam da ga napravim na čoveka sa svim vrlinama i manama, jer to što mi smatramo tajkunom je dosta pogrešno viđenje”, ističe reditelj.

Iako u srpskom reč tajkun ima često negativno značenje, u engleskom ona označava “izuzetno bogatu i moćnu osobu”. U engleski je stigla iz japanskog, navodi se u rečniku Merijem-Vebster.

Biznismen iz serije je, kaže Terzić, “verovatno bio na pravom mestu u pravo vreme”, dodajući da se mnogi poslovi danas ne rade potpuno čisto.

“Možemo pričati o moralu, da li je u redu kupiti fabriku koja se raspada za male pare – na tom pravilu počiva kapitalizam, to je norma na kome sve počiva.

“Da li je on čovek? Verovatno. Ali da li je radio nešto ispod žita? Verovatno. Ali mislim da danas nema mnogo poslova koji se rade potpuno čisto”.

To je slika trenutka u kome živimo svi mi, dodaje, i to ne samo u Srbiji, nego u svetu.

“Moj tajkun je čovek od krvi i mesa koga zatičemo u trenutku kada pokušava da uđe u mirnije vode i započne neki normalniji život. Baš kad bi želeo to da uradi i da se isključi iz svega čime je okružen, ne može jer dolaze neki stari računi na naplatu”, objašnjava Terzić.

Filmski pristup seriji

On ranije nije radio na serijama i taj dugački format ga je posebno privukao.

“To sada izgleda kao da trčite maraton, a dosad ste trčali trku na 200 metara.

“Hteo sam da vidim da li to mogu, pratite pet šest dramaturških tokova, gledate da svaki zatvorite, da sve bude jedna celina”.

Ipak, pristupio je filmski i seriju su snimali uglavnom sa jednom kamerom.

“Sa dve kamere se brže radi, omogućavaju ti da dijalog snimiš mnogo brže, a sa jednom kamerom moraš jednog glumca, pa drugog”.

Posvećivali su, kaže, veliku pažnju svakom kadru.

Pojedini gledaoci su prepoznali trud.

Ipak, bilo je zamerki i na glumu i na radnju.

Jedino je pevačica Bebi Dol koja u prvoj epizodi peva pesmu Harisa Džinovića pobrala nepodeljene simpatije.

https://twitter.com/radivojevicSu/status/1239645306775633920
https://twitter.com/teooo_doraaa/status/1239687272976580608
https://twitter.com/arrcchhi/status/1239677347030327300
https://twitter.com/stefanmhjlvsk/status/1239633165943218177
https://twitter.com/Bodljikava/status/1239771669826330626
https://twitter.com/Resist_Good/status/1239850507172229121
https://twitter.com/Fotopionir/status/1239658961126805506

Šta dalje?

Može li Tajkun da doživi slavu antiheroja i negativaca koje je publika zavolela, poput Voltera Vajta iz Čiste hemije ili Tonija Soprana?

“Hajde da vidimo”, odgovara reditelj.

“Ne znam koliko je on negativac, ali jeste neka vrsta antiheroja. Podela pozitivac-negativac mi je tako netačna”, zaključuje Terzić.

Među gledaocima na Festu je bio i novinar Siti magazina Đorđe Bajić. On u tekstu na ovom sajtu poručuje da nova domaća serija “dosadna svakako neće biti”.

“Pružite šansu Tajkunu da vas uvuče u svoju paukovu mrežu. Kad se jednom u nju zapetljate, ne verujem da ćete ikada želeti da je napustite”, napisao je Bajić u tekstu za Siti magazin.Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare