21. Novembra 2020.

Serija o “čudu od djeteta” postala najgledanija na Netfliksu

Big Portal

Inače, serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa, i pripovijeda priču o vrtoglavom usponu “čuda od djeteta”, šahitskinje Elizabet Harmon, u sam vrh ove igre “rezervisane”, prije svega, za muškarce.

Anja Tejlor Džoj, glumica koja tumači lik Bet Harmon, dobila je mnoge pozitivne kritike zbog načina na koji je odglumila u ovoj seriji, a možda je još važnije što su se među impresioniranima našli šahisti iz stvarnog života.

Tako je, na primjer, francuski velemajstor Entoni Virig rekao da je ova serija “nešto najbolje što je ikada odgledao o šahu”, a slično misli i Bahar Kuatli, predsjednik francuskog šahovskog saveza, prenosi Indeks.

Ovo ne bi trebalo da nas čudi toliko, s obzirom na to da se “tajna uspjeha” vjerovatno krije u stručnim savjetnicima – to su bili bivši svjetski prvak i jedan od najboljih šahista u istoriji Gari Kasparov, kao i Brus Pandolfini, koji se smatra najboljim američkim učiteljem šaha.

Lik Bet Harmon, inače, djelimično je inspirisan Bobijem Fišerom, američkim čudom od djeteta koji je postao svjetski prvak 1972. godine u “meču vijeka” sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred Hladnog rata, piše B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare