12. Novembra 2021.

Sergej Lavrov: Zapadne zemlje izabrale rizičan put u BiH

Big Portal

Lavrov je rekao da u posljednje vrijeme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja, prije svega kada je riječ o imenovanju novog visokog predstavnika, što se i dogodilo prije nekoliko mjeseci.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure neophodne da se ta odluka odobri unutar Savjeta bezbjednosti UN-a.

“Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale, budući da on predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države”, naglasio je Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu također skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova gdje EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a prije svega je riječ o zajednici srpskih opština.

“To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspjela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natjera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori”, istakao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare