Šeranić: Vakcinu u Srpskoj očekujemo u prva tri mjeseca iduće godine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Vakcinu u Srpskoj očekujemo u prva tri mjeseca iduće godine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić očekuje da bi Republika Srpska u prva tri mjeseca naredne godine mogla da dobije vakcinu protiv virusa korona, ističući da bi Republici Srpskoj u prvom naletu bilo potrebno 400.000 doza vakcina.

“Republika Srpska radi na tome da koliko je moguće što prije dođe do vakcine i da stanovništvo dobije takvu vrstu zaštite”, istakao je Šeranić.

On je rekao da je to stav i Republičkog štaba za vanredne situacije da se što je prije moguće uz povoljnije uslove dođe do vakcine, ističući da su pregovori išli i sa Istokom i Zapadom i da će se vidjeti gdje će se na kraju završiti.

Šeranić je naglasio da ne očekuje da će vakcina u ovoj godini biti dostupna za širu i masovniju upotrebu, ističući da je izazov taj što se u veoma kratkom vremenu mora proizvesti veliki broj vakcina.

On je rekao da je sadašnje vrijeme pokazalo koliko imunizacija generalno ima značaj, jer sa vakcinom djeluje direktno na uzročnike bolesti.

Ministar zdravlja Srpske je pojasnio da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da je potrebno minimum da se vakciniše 20 odsto stanovništva.

“Prvi turnus vakcinacije obuhvatiće najugroženije osobe, oboljele od hroničnih bolesti, i zdravstvene radnike s ciljem održavanja zdravstvenog sistema, ali i druga lica koja obavljaju određene javne poslov”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao za ATV da je Institut za javno zdravlje Republike Srpske razvio plan vakcinacije u vezi sa virusom korona.

NN

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar