Šeranić: Vakcine djeluju i na nove sojeve virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Vakcine djeluju i na nove sojeve virusa korona

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da studije pokazuju da vakcine protiv virusa korona koje se primjenjuju u svijetu i kod nas dobro djeluju na nove sojeve virusa.

“Zato i jeste preporuka da se što brže vakcinišemo i zaštitimo. Molim građane da na vakcinaciju gledaju kao na nešto što će nam dati mogućnost da što prije živimo onako kako smo živjeli prije epidemije”, rekao je Šeranić novinarima.

Šeranić je objasnio da vakcine pripremaju imuni sistem organizma za mogućnost zaražavanja nekim od novih sojeva virusa.

Komentarišući odluke pojedinih evropskih zemalja da uvedu obavezu vakcinacije, Šeranić je podsjetio da je ona u Republici Srpskoj dobrovoljna i da svaki građanin donosi svoju odluku o vakcinaciji.

“Svaka zemlja prilagođava svoje odluke. Ono što moramo da znamo je da je vakcina najbolje preventivno sredstvo što se tiče zaraznih bolesti i da najbolju kontrolu epidemije imamo kroz mogućnost vakcinacije”, istakao je Šeranić.

On je dodao da proces vakcinacije u Srpskoj teče dobro, te da se očekuje da u narednoj sedmici počne revakcijaciju građana drugom dozom vakcine Sputnjik V.

“Očekujemo veće količine vakcina Sinopharm koje Republika Srpska direktno nabavlja, dok kontinuirano pristižu vakcine iz mehanizma Kovaks i programa EU za zdravlje (/EU for health)”, dodao je Šeranić.

Danas objavljeno

Dječak pao sa balkona zgrade u Banjaluci

M.

Za zloupotrebu položaja: Bivša ministarka osuđena na 2,5 godine zatvora

M.

Cijeli svijet zanima odgovor na to pitanje; ne i Bajdena

M.

Ostavite komentar