18. Januara 2021.

Šeranić: U RS stižu ruske vakcine “Sputnjik V”

Big Portal

“Vlada Republike Srpske je preko Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka Republici Srpskoj i ovaj proces je u završnoj fazi”, objasnio je ministar Šeranić. 

Ovlašćeni dobavljač mora nadležnim organima podnijeti zahtjev za izvoz vakcine u Republiku Srpsku, a prva serija mora biti poslata na pregled Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi dobijanja dozvole za uvoz i upotrebu.

“Poslije pregovora sa distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastaviće se u martu. Tada će se dopunjavati kako se šire”, rekao je ministar agenciji RIA.

Šeranić je naglasio da će vakcina biti besplatna za stanovništvo Republike Srpske.

Prema planu vakcinacije, u prvoj fazi vakcinacije će dobiti zdravstveni radnici, zatim štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima. 

Šeranić je ukazao  da su svi uslovi za skladištenje i upotrebu “Sputnjika V” obezbijeđeni u RS, a Institut za javno zdravstvo u Banjaluci biće odgovoran za imunizaciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare