Šeranić: Slijedi vakcinacija policije, medija, profesora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Slijedi vakcinacija policije, medija, profesora

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić poručio je da se završava druga faza vakcinisanja protiv virusa korona i da je na redu treća koja obuhvata radnike koji obavljaju javne funkcije – policiju, medijske i akademske radnike, nastavnike, profesore.

  • Republika Srpska ukupno raspolaže sa 110.000 doza, od kojih je 90.000 doza vakcina koje smo platili i koje su nam došle kroz ugovor koji Institut za javno zdravstvo ima sa dobavljačem Krajina grupom. Govorimo o vakcini Sputnjik, odnosno nekih 75.000 doza – rekao je Šeranić.

On je dodao da je 15.000 doza stiglo kroz Kovaks već u martu, 7.000 vakcina kompanije Fajzer i nešto više od 8.000 doza vakcine Astra Zeneka.

Prema njegovim riječima, to je količina vakcina koju je Srpska platila, koja se nalazi u Republici Srpskoj i koja je upotrijebljena, kao i 20.000 vakcina koje su stigle iz donacije Vlade Srbije.

  • Što se tiče procesa imunizacije, zadovoljan sam, a što se tiče isporuke vakcine koju smo platili nisam. Domovi zdravlja dobro obavljaju proces imunizacije shodno količini vakcina koje imamo – rekao je Šeranić sinoć za ATV.

Što se tiče nabavke kineske vakcine, on kaže da se očekuje 80.000 doza u narednoj sedmici, zatim 16.000 vakcina iz projekta “EU for Help” koje su plaćene i pored toga Kovaks mehanizam 32.000 doza koje bi trebale stići u Republiku Srpsku.

  • Mi smo krajem decembra uplatili iznos za Republiku Srpsku, oko sedam miliona maraka za 400.000 doza. Ali, zbog problema isporuke u cijelom svijetu i kroz Kovaks mehanizam nismo uspjeli dobiti vakcine koje su bile predodređene za nas – rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je proces nabavke vakcine izuzetno težak i dugotrajan jer se mnogo vremena potroši na dogovore, budući da se moraju ispuniti određeni uslovi u skladu sa zakonom u samoj zemlji.

  • Vakcinacija je dobrovoljna, nismo razmišljali o obaveznom uvođenju vakcinacije, ali generalno, po meni, to je svakako najveće dostignuće čovječanstva. Svakom vakcinom koju primite bićete zaštićeni i svaka vakcina koja dođe je kvalitetna i efikasna, a dozvolite ljekarima da odluče u razgovoru sa vama koja je najbolja za vas – poručio je Šeranić.

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar