Šeranić o pogoršanju epidemiološke situacije u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić o pogoršanju epidemiološke situacije u Srpskoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić smatra da su privatna okupljanja i neodgovorni pojedinci doveli do pogoršanja epidemiološke situacije i trocifrenih brojeva novozaraženih na dnevnom nivou.

Šeranić je rekao da se uvijek razmišlja o uvođenju novih mjera, u slučaju da se epidemiološka situacija dodatno pogorša.

–Svakako da se razmišlja. Pratite epidemiološku situaciju, vidite u kojem pravcu ćete da oganizujete sistem preventivnih mjera i naravno da te mjere mogu da budu samo u skladu sa onim mjerama koje smo prethodno imali. To je uvijek na stolu. Ako pogledate sama okruženja onda možete da vidite kako su zemlje kao što su Slovačka, kao što su Češka, ao što je Francuska sa proglašenjem vanrednog stanja. Ne govorim da ćemo mi proglašavati vanredno stanje, ali govorim kako zemlje pristupaju shodno svojoj situaciji, tako da je to uvijek na stolu u Institutu. Međutim, ono što jeste strategija prema kojoj smo se odredili jeste da pratimo lokalnu zajednicu pojedinačno u smislu broja lica koja su zaražena virusom korona i da na osnovu toga djelujemo prema sami lokalnim zajednicama – rekao je Šeranić i napomenuo da su lokalne zajednice prema odluci Republičkog štaba dužne da donesu restriktivnije mjere ukoliko se primijeti povećanje broja osoba zaraženih virusom korona.

Napomenuo je da su u Republici Srpskoj obezbijeđeni dodatni bolnički kapaciteti, prenosi BHRT.

Nošenje zaštitnih maski je, kako Šeranić kaže, u Republici Srpskoj i dalje preporuka, a ne obaveza.

Na pitanje kada ćemo moći govoriti o kolektivnom imunitetu, Šeranić ističe da je prvo potrebno završiti određena serološka istraživanja na medicinskim fakultetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Vakcinu protiv korona virusa je teško očekivati prije kraja ove godine, napominje Šeranić.

Prioritet će tada biti zdravstveni radnici i osobe starije od 65 godinam, a onda policajci, poštari i ostali koji obavljaju javne poslove, pojasnio je ministar.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Upozorenje za Avganistan: Milioni bi mogli umreti od gladi, deca najugroženija

M.

Potop na Siciliji: Zatvoreni putevi i škole

M.

U Srpskoj preminulo sedam osoba, još 104 novozaraženih

M.

Ostavite komentar