19. Septembra 2020.

Šeranić o koroni: Situacija nepovoljna, ali stabilna

Big Portal

Šeranić smatra da, generalno gledajući, epidemiološka situacija nije povoljna, s obzirom na to da broj zaraženih nikako da padne ispod 50 na dnevnom nivou, što je neophodno prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)

Ministar je upozorio da do rasta oboljelih u pojedinim opštinama dolazi zbog privatnih zabava, bilo da je riječ o svadbama ili nekim drugim manifestacijama.

On je rekao da će epidemija potrajati, te da je u toku faza transmisije virusa u zajednici, to je četvrta faza prema procjeni rizika pojave virusa korona u Srpskoj, koju je još u februaru radio Institut za javno zdravstvo Srpske.

Šeranić je istakao veliko odricanje zdravstvenih radnika koji ulažu enormne napore da pomognu pacijentima da dobiju adekvatnu brigu, te napomenuo da i građani treba da im pomognu i da odgovornim ponašanjem sačuvaju svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Govoreći o predstojećoj sezoni gripa, Šeranić je rekao da će tek sljedeće godine biti poznato da li je moguće da neko istovremeno bude zaražen gripom i koronom, ali da se za sada zna da je način prenosa oba virusa gotovo identičan, a preventivne mjere koje se predlažu su gotovo iste.

Kada je riječ o vakcini protiv sezonskog gripa, Šeranić je naveo da je shodno zahtjevima domova zdravlja traženo da bude nabavljeno više ovih vakcina, na šta su Vlada i Kompenzacioni fond dali saglasnost i za to obezbijedili dodatna sredstva, a tu je i 15.000 doza koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za ugrožene kategorije stanovništva.

O vakcini protiv virusa korona ministar Šeranić kaže da bi najadekvatnije bilo kada bi se moglo vakcinisati 40 odsto stanovništva, ali da je SZO izašao sa preporukom da je minimalno potrebno da bude vakcinisano 20 odsto stanovništva.

Šeranić je naveo da je Institut za javno zdravstvo Srpske napravio plan vakcinacije protiv virusa korona uzimajući u obzir preporuku SZO prema kojoj bi 200.000 stanovnika u Srpskoj trebalo da se vakciniše.

“Kada je rađen plan vakcinacije uzeto je u obzir da vakcinom treba prvo da budu obuhvaćeni oni koji su ugroženi različitom vrstom hroničnih oboljenja, zatim lica starija od 65 godina i zdravstveni radnici, te druge kategorije koje obavljaju različite vrste funkcija unutar našeg društvenog života”, pojasnio je Šeranić.

On je podsjetio da je na sjednici Vlade Srpske usvojena informacija u vezi sa “Kovaks” sporazum, prema kojem BiH staje u red za nabavku vakcina putem globalnog mehanizma kojem je priključeno oko 170 zemalja, a drugi način da se dođe do vakcine je onaj koji je povela Vlada putem Predstavništva Srpske u Rusiji, ali svaka vakcina koja dođe mora da bude bezbjedna, kvalitetna i efikasna.

Govoreći o novoj školskoj godini i mjerama protiv širenja virusa korona, Šeranić je rekao da Institut daje mjere da bi rizik od zaraze bio sveden na minimum, te da će se nakon prvih mjesec dana raditi analiza i sa aspekta organizacije nastave, ali i iz epidemiološkog aspekta.

“Istraživanja su pokazala da škola nije bila izvor zaražavanja djece koja su najčešće dolazila zaražena na nastavu. Isto je i sa nastavnicama. Osim toga, donijeli smo odluku da pojedine razrede testiramo da potvrdimo te činjenice i to će biti argument koji će govoriti kako i na koji način škola treba da funkcioniše”, rekao je Šeranić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare