4. Septembra 2020.

Šeranić: Neće biti zatvaranja škola ni u slučaju najgoreg scenarija

Big Portal
  • Nakon što je razredni starješina obavijestio školu da je dijete zaraženo, mi smo obavijestili Institut za javno zdravstvo, HES, a inače smo i dostavili spiskove svih učenika, oni imaju kod sebe brojeve roditelje i grupa odjeljenja koje je djevojčica pohađala već od juče su obavješteni i ne dolaze na nastavu. Čekamo dalje preporuke nadležnog ministarstva i Instituta i spremni smo da im organizujemo onlajn nastavu već od ponedjeljka – kaže Aleksandar Stojanović, zamjenik direktora OŠ “Ivo Andrić”.

Učeniku iz Mašinske škole u Prijedoru takođe je potvrđen virus korona, a sa njim u izolaciji je svih devet učenika iz njegove grupe. Izolacija u prvoj sedmici škole desila se i u Politehničkoj školi u Banjaluci, u kojoj je zaražena jedna profesorica. Prvi čovjek Banjaluke kaže da trenutno nema razloga za zabrinutost i da je, s obzirom na okolnosti, zadovoljan prvom školskom sedmicom.

  • Ovo je sada takođe jedna nova situacija na kojoj se isprobava reagovanje svakog pojedinačnog subjekta, s tim što moram još jednu stvar naglasiti: u svakom pojedinačnom slučaju treba procjenjivati i stepen rizika. Znači da li je dijete i koliko je bilo u kontaktu sa drugima, da li to odjeljenje mora ili ne mora ići u izolaciju, znači nije imperativna norma – poručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Neće biti zatvaranja škola na nivou Republike Srpske ni u slučaju najgoreg scenarija, poruka je ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alena Šeranića. Septembar je sa početkom nove školske godine donio nove izazove, ali vijest o zarazi učenika koronavirusom već u prvoj sedmici nije iznenađenje. Ministar Šeranić kaže da je veoma važno da škole nisu izvor zaraze, prenosi ATV.

  • Nisu opcije da se ponovo pravi zatvaranje svih škola. Apsolutno idemo po principu: odjeljenje-škola-lokalna zajednica. Znači, ako gledamo o broju lica koja se pojavljuju na određenom području, s tim što taj sistem u tom pravcu odjeljenje-škola-lokalna zajednica prati HES doma zdravlja, a sistem lokalna zajednica-škola-odjeljenje prati Institut. Tako da na ta dva pravca pravimo procjene i mjere će prije svega biti usmjerene na pojedinca, pa onda na grupu u razredu, pa onda tek na školu ukoliko bude bilo potrebe – kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Maksimalan broj od 15 đaka u grupi, skraćeni časovi na 20 ili 30 minuta, odmori od pet minuta između časova, zabrana zadržavanja na školskim hodnicima, nošenje maske i pojačana higijena mjere su kojima se na najbolji mogući način štite djeca, kao i nastavnici i roditelji.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture apeluju na roditelje da ne šalju djecu u školu, ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženima ili ako primijete bilo kakav simptom Kovida-19.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
maja
maja
3 godine prije

Znamomi Seranicu da ti nisi sposoban ni za sta bolje.
Koliko ce nevinih ljudi biti zarazeno zbog Vase bezumne politike.