Šeranić: Naredni 21 dan ključan u borbi protiv virusa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Naredni 21 dan ključan u borbi protiv virusa

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da ofanzivna borba protiv virusa korona podrazumijeva da se u zajednici aktivno traže oni pozitivni na virus te da je naredni 21 dan ključan u borbi protiv epidemije.

Očekujem da u naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada i da tada govorimo o kontroli epidemije, odnosno platou epidemije”, rekao je Šeranić, dodajući da bismo 1. maj mogli dočekati relaksiraniji.

U intervjuu za “Nezavisne” Šeranić ističe da se svake sedmice analiziraju mjere koje su preduzete te da se iz sedmice u sedmicu procjenjuje situacija, a u skladu s tim i reaguje. Takođe, naglašava da je prvih sedmica Republika Srpska imala jednu strategiju, ali da se sad prešlo na drugu.

“Procijenili smo kapacitete i to podrazumijeva aktivniji nadzor nad onima koji su pozitivni na virus korona kako bismo izbjegli situacije koje su se počele dešavati u posljednjoj sedmici, a odnose se na pojavljivanje porodičnih klastera, što nije neoubičajeno za pojavu virusa”, istakao je Šeranić.

Upitan šta je ključno u narednih 21 dan, Šeranić odgovara da je najvažnije je da se ostane u svojim kućama.

“Ono što morate da uradite i obavite u toku dana, da to bude što kraće i uz poštivanje svih mjera preporuke kada govorimo o fizičkoj distanci i uopšte o socijalnom kontaktu. Oni za koje se laboratorijski kaže da su pozitivni, da ispoštuju sve preporuke koje se daju u smislu samih ograničenja. Sistem će sigurno raditi da se mjere poštuju i bićemo rigorozni po tom pitanju”, kazao je Šeranić.

(BN)

Danas objavljeno

Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

D

Bajden stigao u Kapitol, sve spremno za inauguraciju

D

I Pens ostavio pismo svojoj nasljednici

D

Ostavite komentar