25. Marta 2020.

Šeranić: Kriza oko pandemije virusa korona može potrajati do juna

Big Portal

“Ja se svakako zahvaljujem na podršci, ali ja nisam sam ovdje. Iza mene stoji ogromna armija ljudi, bilo da su na infektivnoj klinici ili moji inspektori, ja ih sve zovem mojima jer oni rade za dobrobit svih građana. Mislim da oni zaslužuju isto tako podršku. Ja sam samo istaknut ispred njih da govorim o svemu tome i ja tu ulogu preuzimam”, kaže Šeranić.

Prokomentirao je i to što javnost kaže da odlično radi svoj posao.

I to je stvar tima i dobre pripremljenosti i dobre komunikacije i moje službe za odnose sa javnošću. Mi timski radimo sve ovo. Možda stručno znam više o cijeloj ovoj situaciji od nekih drugih, ali svi smo mi u ovom zajedno. I bez zajedničkog odgovora nema kontrole epidemije.

Karantin je uspostavljen u Gradišci u cilju prevencije širenja virusa korona, prvi putnici su stigli, saradnja sa Federacijom BiH i nije baš na najboljem nivou.

“Ne mislim da će iko biti ugrožen ako donosimo neku mjeru za naše građane. Mislim da je dobro da donosimo mjere u svrhu zaštite zdravlja stanovništva. Ja ne bih to gledao u tom kontekstu. Drugačiji je način odlučivanja i struktura same Federacije, Republike Srpske i Distrikta nisu iste, kada govorimo o tijelima.

Mi imamo odličnu koordinaciju u smislu preporuka odluka koje treba da donesemo. Sa kolegama epidemiolozima iz FBiH sam bio u masi nekih izazova, od poplava, pojave ebole, pandemijskog gripa 2009./2010”, kaže Šeranić, piše DW.

Mišljenja je da epidemija može potrajati.

“Vi možete dati procjene za svoju teritoriju, ali imate države u okruženju, fluktuaciju građana. Zavisi od mjera koje se moraju sinhronizovano donijeti ne samo u jednoj zemlji nego i u okruženju.

Nezahvalno je donositi bilo kakve procjene u ovom trenutku jer smo svi u regionu u jednoj uzlaznoj putanji epidemije. Ja mogu reći da nemamo nekih visokih skokova kada je riječ o broju zaraženih. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze.

Može se desiti da potraje i do juna, ali kada dostignemo vrh epidemije, onda ćemo moći reći dokle će to trajati”, zaključio je Šeranić.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare