Šeranić: Kada dobijete žuti karton, morate paziti da ne dobijete crveni i budete isključeni - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Kada dobijete žuti karton, morate paziti da ne dobijete crveni i budete isključeni

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, Alen Šeranić, naveo je kako je nakon relaksiranje mjera, ipak došlo do opuštanja.

  • Došlo je i do razmišljanja koja idu u pravcu “neće to da se desi meni, ne može meni da se desi”, a kada se radi o respiratornim virusima, koji se prenose na ovakav način, vrlo su eksplozivni i vrlo brzo se šire”, naveo je Šeranić.
  • U posljednjih dvadesetak dana imali smo žarišta u Modriči, pa je bilo žarište Srbac i Kostajnica, pa smo imali Ljubinje, Bileću… Sad je to Bijeljina i Višegrad – kaže Šeranić i dodaje da “fudbalskim žargonom rečeno – kada dobijete žuti karton, morate da se pazite da ne dobijete crveni i budete isključeni”.

On je nagalsio, da smo sada svi u fazi sa žutim kartonom

  • To znači da treba i dalje da se bavimo sa preventivnim mjerama, o kojima smo govorili mnogo puta. Nemajući lijeka, nemajući vakcine, maska nam je jedini način, uz pranje i dezinfekciju ruku i fizičku distancu, jedini način da se borimo protiv ovog virusa – zaključuje Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković smatra da je lakše pridržavati se preventivnih mjera nego ponovo uvoditi zabrane.

Lokalne zajednice, pojasnio je, imaju pravo da u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije pojačaju mjere, jer je teško govoriti da se to učini na republičkom niovu.

  • Naš narod brzo zaboravlja i građani su počeli slobodnije da se ponašaju kao da je virus prošao, uprkos apelima da se pridržavaju mjera – istakao je Zeljković.

On je naveo da je većina osoba asimptomatska što bi trebalo da pojača oprez svakog pojedinca.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske Antonija Verhaz rekla je da je vakcina jedini spas, ali da niko ne zna kada će biti.

  • Nemamo specifičnog lijeka, terapiju koja bi uništila taj virus – dodala je Verhazova, te naglasila da su se ljudi izliječili od virusa i da nije bilo vraćanja pacijenata koji su preboljeli koronu.

Ona je pojasnila da su u liječenju koristili već poznate lijekove, za koje svaki pacijent mora da potpiše izjavu o informisanosti da je obaviješten, ali isto tako može da kaže da ne želi da prima terapiju.

Verhazova je pojasnila da, ukoliko neko ima blage simptome, ne mora da znači da će tako biti i kod drugog, te je ukazala na potrebu pridržavanja mjera.

  • Nema opuštanja, nema relaksacije dok je broj novozaraženih ovako visok – rekla je ona i savjetovala da se skupovi, ako ih neko planira, odgode.

Direktor Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina Milica Lovrić rekla je da je u ovog gradu epidemiološka situacija pod kontrolom, iako je 12 zdravstvenih radnika zaraženo.

  • U bijeljinsku bolnicu nije ušao kovid-19 – ponovila je Lovrićeva.

Ona je istakla da su svi zaraženi zdravstveni radnici asimptomatski, a svi njihovi kontakti i pacijenti sa kojima su bili u kontaktu su negativni.

Lovrićeva je ukazala da se na ovom području dešavaju česte dnevne migracije i zbog blizine Srbije zbog čega je potrebna samodiciplina.

  • Virus je u našem okruženju i moramo da tim naučimo da živimo s njim i budemo toga svjesni – rekla je Lovrićeva.

Istaknuto je večeras da se raspolaže sa dovoljnim brojem testova na virus korona, te da Institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite vrše kontinuranu nabavku testova na kovid-19.

Danas objavljeno

Krivokapić: U Crnoj Gori sve leži u parama

M.

Slovenija: Palo i do 80 centimetara snijega

M.

Uzbuna u Doboju, prekinut nastup Slađe Alegro

M.

Ostavite komentar