Šeranić: Donacija Srbije u medicinskoj opremi pomoći će rad bolnica - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Donacija Srbije u medicinskoj opremi pomoći će rad bolnica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da će vrijedna donacija Srbije u medicinskoj opremi, koja sadrži kliničke i mobilne respiratore, dodatno pomoći u radu bolnica u Srpskoj.

  • Respiratore ćemo shodno planu daljeg jačanja kapaciteta bolnica rasporediti prema kapacitetima ovih ustanova i njihovim potrebama, kao i u zavisnosti od broja pacijenata – rekao je novinarima Šeranić koji je u centralnom skladištu Robnih rezervi u banjalučkom naselju Vrbanja prisustvovao preuzimanju doniranih 30 kliničkih i pet transportnih respiratora, te druge medicinske opreme.

Šeranić je zahvalio Srbiji, njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Vladi i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na značajnoj i svrsishodnoj donaciji, koja će, kako je rekao, ubrzo biti upućena zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

  • Cilj je da pomognemo bolnicama, a prije svega pacijentima koji imaju potrebu za ovakvom pomoći kada je riječ o mehaničkoj ventilaciji pri liječenju od virusa korona – istakao je Šeranić.

On kaže da u bolnicama uvijek ima potrebe za korištenje respiratora, jer oni imaju brojne funkcije u liječenju, te da je osposobljeno osoblje koje će sa njima raditi.

  • Posljednjih mjeseci smo obavili i obavljamo kontinuirane edukacije u tom smislu. Nadam se da nećemo doći u situaciju da će nam na tom planu trebati više opreme, kadra i kapaciteta. Zato radimo preventivne mjere koje se tiču suzbijanja širenja virusa u zajednici – naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije razmišljaju o angažovanju kadra iz privatnog zdravstvenog sektora kada je riječ o liječenju oboljelih od virusa korona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uručio je 30 kliničkih i pet transportnih respiratora, kao i drugu medicinsku opremu za Srpsku.

RTRS

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar