Šeranić: Do kraja sedmice moguće korištenje vakcina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šeranić: Do kraja sedmice moguće korištenje vakcina

Nadam se da bi do kraja ove sedmice mogli krenuti u korištenje 20.000 doza ruskih vakcina “Sputnjik V” za imunizaciju virusa korona koje su danas stigle u Banjaluke, rekao je na dočeku ovih vakcina Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ova doza vakcina po interventnom uvozu mora ići prvo na kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će biti spremna za upotrebu i ide u distribuciju prema zdravstvenim ustanovama.

“Institut za javno zdravstvo RS zajedno sa zdravstvenim ustanovama će koordinisati cijeli proces vakcinacije. Radi se o 20.000 doza prve komponente za 20.000 ljudi, te očekujemo da u narednom periodu dobijemo drugu komponentu. Ovo je veoma sličan princip kao što radi Srbija. Cilj je da što prije krenemo u vakcinaciju, te onda čekamo one količine koje su potrebne za revakcinaciju”, naveo je Šeranić.

Dodao je da bi u toku iduće sedmice mogli dobiti drugu komponentu ruskih vakcina “Sputnjik V”, ali da su to stvari koje se dogovaraju sa proizvođačem.

“Mi sada ulazimo u masovniju priču kada je u pitanju sama vakcinacija i okrećemo se ka stanovništvu da što brže vakcinišemo što veći broj lica”, naglasio je Šeranić.

nezavisne novine

Danas objavljeno

Zaharova podsjetila na 1999. godinu: “SAD i NATO su uništili”

Vanja A

Ruski “Avangard” neuništiv: Japan i SAD ipak prijete?

Vanja A

Pronađeno tijelo na obali Drine

Vanja A

Ostavite komentar